Amsterdam wil dat de rechtbank alsnog uitspraak doet over de ontruiming van de Vluchtgarage, waarin ruim honderd vluchtelingen verblijven. 

Volgens de gemeente is er geen sprake van overleg met de advocaat van de bewoners van de gekraakte parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost.

Het stadsbestuur wil de Vluchtgarage ontruimen, maar de actiegroep We Are Here spande een kort geding aan op te voorkomen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers op straat komen te staan. De rechtbank in Amsterdam besloot de zaak vrijdag vier weken aan te houden om de partijen de kans te geven er in de tussentijd uit te komen.

De advocaat van de actiegroep liet toen weten dat er beraad met de gemeente zal zijn over een uitbreiding van de opvang in de zogeheten bed-, bad- en broodvoorziening, die Amsterdam half december heeft geopend voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

De 100 tot 120 bewoners van de Vluchtgarage willen daarbij goede begeleiding, bij bijvoorbeeld opleidingen, het indienen van nieuwe asielaanvragen of terugkeer naar het land van herkomst.

Geen overleg

Dit spreekt de gemeente tegen. ''Er is geen overleg geweest en een dergelijk overleg komt er ook niet.'' Als de partijen er niet uit zouden komen, stond de uitspraak gepland voor 9 maart. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank nu uitspraak doet. Advocaat Pim Fischer van de actiegroep reageert verbolgen. ''Het is een vreemde reactie en nogal bot. Tijdens de zitting bleek er wel ruimte te zijn voor overleg.''

Stadsdeel Zuidoost wil de garage slopen, omdat die voornamelijk leegstaat en een grote kostenpost vormt voor de gemeente. De asielzoekers verblijven al ruim een jaar in de gemeentelijke garage aan de Klarenbeek.