Alle partijen in de gemeenteraad van Rotterdam willen dat ruimhartig wordt omgegaan met hulp aan de slachtoffers van de explosie in een flat aan de Moddermanstraat afgelopen zondag.

De partijen debatteren daar komende donderdag over.

''De mensen staan buiten hun schuld om op straat en dienen waar mogelijk geholpen te worden om onderdak te vinden’’, aldus de verschillende fracties in de gemeenteraad. Ze hebben een debat aangevraagd omdat woningcorporatie Havensteder de betrokken huurders niet goed zou hebben behandeld.

Directeur Peter van Lieshout van de corporatie gaf dinsdag toe dat de organisatie na de explosie ''wat steekjes heeft laten vallen in de communicatie met de getroffen bewoners. Zij krijgen nu onze prioriteit.'' Hij beloofde dat als flatbewoners niet of onvoldoende verzekerd zijn, kunnen rekenen op financiële hulp.

Privévertrekken

Ondertussen heeft Havensteder bij een stichting in Schiebroek twintig privévertrekken ingericht, met onder meer de beschikbaar gestelde bedden van het Rode Kruis, voor mensen die acute opvang nodig hebben.

''Daar hebben dinsdag twee mensen gebruik van gemaakt en wij verwachten dat daar woensdag nog twee tot drie mensen bij komen'', zei een woordvoerster van Havensteder. Het gaat om tijdelijke opvang zolang de betrokkenen geen huisvesting hebben.