De politie is niet verantwoordelijk voor het schietdrama in 2011 in Alphen aan den Rijn. Wel heeft de politie in strijd met de wet gehandeld bij het verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der V. in 2008.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

De eis van de nabestaanden en slachtoffers om de politie Hollands Midden aansprakelijk te stellen voor het drama in Alphen is afgewezen.

Volgens de rechter kon de politie in 2008, toen Van der V. de vergunning werd verleend, niet weten dat Van der V. een gevaar was.

De rechter stelt dat een eerdere afwijzing van een aanvraag van Van der V. om een wapenvergunning had moeten leiden tot twijfel. 

Video: Politie niet aansprakelijk voor schietdrama

Gedeeltelijk

De politie heeft dan ook relevante gegevens buiten beschouwing gelaten en handelde daarmee in strijd met de wet Wapens en Munitie. "Als de politie het goed had gedaan, had Tristan geen wapenvergunning gekregen." 

De nabestaanden zijn hiermee gedeeltelijk in het gelijk gesteld, maar de politie kan volgens de rechter niet aansprakelijk worden gesteld voor de daden van Van der V. 

Het handelen van de politie leidt dan ook niet tot aansprakelijkheid voor de schade van de eisers, waaronder slachtoffers en nabestaanden van het schietincident, ooggetuigen en winkeliers van wie eigendommen zijn beschadigd. 

Misbruik

"De geschonden regels zijn niet bedoeld om bescherming te bieden tegen schade als gevolg van misbruik van wapens", aldus de rechter.

De politie had volgens een ongeschreven norm ook aansprakelijk kunnen zijn als ze had geweten dat Van der V. een gevaar kon zijn voor "willekeurige'' anderen. Maar dat was volgens de rechters niet het geval.

Video: De uitspraak van de rechter

Onterecht

Nabestaanden en slachtoffers van het schietdrama in 2011 in Alphen aan den Rijn spanden een bodemprocedure aan om de politie aansprakelijk te stellen voor het onterecht verstrekken van een wapenvergunning aan Van der V. 

Van der V. schoot in april 2011 in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen dood. Zestien mensen raakten gewond. Van der V. pleegde vervolgens zelfmoord.

Aanknopingspunten

Advocaat Veeru Mewa vindt het oordeel "teleurstellend''. Maar hij ziet nog wel voldoende aanknopingspunten voor een vervolg. De rechters hebben volgens hem duidelijk gezegd dat de politie onrechtmatig heeft gehandeld.

Hij laat weten dat sommige van de slachtoffers "enige rust'' kunnen vinden in het feit dat de rechter heeft vastgesteld dat de politie fouten heeft gemaakt.

Slachtoffers en nabestaanden hebben eerder laten weten dat ze desnoods tot de hoogste Nederlandse rechter en de Europese rechter doorgaan om de politie aansprakelijk te stellen.

Gemengde gevoelens

De slachtoffers en nabestaanden hebben gemengde gevoelens bij de uitspraak. "We hebben meer gekregen dan we ooit hadden verwacht. Maar we zijn er nog niet'', reageerde hun belangenbehartiger Orlando Kadir.

De nabestaanden en slachtoffers hebben het jarenlang als erg onrechtvaardig ervaren dat de politie niet toegaf dat er fouten waren gemaakt. Dat is rechtgezet door de uitspraak, aldus Kadir.

Hij zegt ook dat een hoger beroep voor de hand ligt, over de aansprakelijkheid. Maar eerst moet het tientallen pagina's tellende vonnis worden bestudeerd.

Gedwongen opname

De nabestaanden voerden in de bodemprocedure als belangrijk punt op dat de politie had moeten weten dat Van der V. zware psychische problemen had. Agenten assisteerden in 2006 bij een gedwongen opname van Van der V. 

Dat werd ook geregistreerd. Maar in 2008 werd hem een vuurwapenvergunning verleend. Daarin woog de politie psychiatrische problemen van Van der V. niet mee, aldus de nabestaanden. 

De politie betoogde eerder al dat zij niet konden voorzien dat Van der V. met zijn legale wapens een bloedbad zou aanrichten.