Op de snelwegen in het land is het hier en daar glad, meldt de ANWB. Er zijn twee ongelukken gebeurd die voor files zorgen, op de A2 bij Den Bosch en ten zuiden van Utrecht. 

Maar daarbij staat niet vast dat de gladheid de boosdoener is.

Gladde wegen kunnen lokaal in het hele land voorkomen. Het KNMI heeft voor woensdag code geel afgegeven voor gevaarlijk weer.

Toch viel de hinder woensagochtend erg mee met de hinder, meldt de VID. Met een korte piek van 100 kilometer file was het voor woensdagochtendbegrippen zelfs aan de rustige kant. Het waren vooral de gebruikelijke files die voor wat vertraging zorgden. 

Wegdektemperatuur

Hoewel de wegdektemperatuur in het hele land ver beneden nul was, bleef neerslag vrijwel uit. Van bevriezing was dus geen sprake. Tijdens de ochtendspits kwam slechts op lokale wegen wat gladheid voor.

Alleen een afrit op het knooppunt Zaandam moest korte tijd van Rijkswaterstaat worden afgesloten. Na een glijpartij van enkele auto's moest daar opnieuw gestrooid worden. Meer meldingen van gladheid waren er niet. 

Benadrukken

Zowel de ANWVB als de VID benadrukken wel dat neerslag ook de rest van de dag nog voor gladheid kunnen zorgen. Zodra het regent, blijft het opletten.

Dinsdag stond er door gladheid en ongelukken in totaal vierhonderd kilometer aan files. Dat was tot nu toe de drukste ochtendspits van 2015.

Zachter weer

Volgens Weeronline blijft het tot zeker het weekeinde erg koud. In de nacht van woensdag op donderdag vallen er winterse buien, waardoor het wederom glad kan worden.

In het weekeinde krijgen we te maken met zachter weer en lijkt het gevaar voor gladheid te zijn geweken.

Actuele verkeerssituatie | Actueel weerbericht