Strafadvocaat Nico Meijering moet woensdagochtend op de rechtbank in Amsterdam verschijnen als getuige in vier liquidatiezaken.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem gedagvaard, zegt hij in de Volkskrant. Het verhoor is om 09.30 uur bij de rechter-commissaris

Meijering, van wie meerdere cliënten zijn geliquideerd, kondigt aan niks te zeggen. Hij krijgt steun van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Volgens de krant vindt de advocaat dat justitie hem in gevaar brengt omdat hij vreest dat in de onderwereld ten onrechte gaat rondzingen dat hij met justitie praat.

Aanleiding voor de uitzonderlijke stap van het OM zou zijn kritiek zijn in het tv-programma Pauw vorig jaar. Hij zei toen dat het beleid van het OM leidt tot meer liquidaties. Daarbij ging het om de kroongetuigenregeling in het Passageproces.

Mond snoeren

Meijering denkt nu dat justitie hem probeert ''de mond te snoeren''. ''Het bevalt ze niet wat ik zeg.'' Zijn advocaat Lian Mannheims zegt het zo bont nog niet te hebben meegemaakt. Volgens haar raakt deze zaak de verstandhouding tussen het Openbaar Ministerie en de advocatuur.

Afgelopen jaren werden meerdere cliënten van Meijering en zijn kantoorgenoten omgebracht. De Volkskrant noemt Gwenette M. en Samir B. Ook werden recent Ali A. in Turkije en Sjaak B. in Panama onder vuur genomen. Daarnaast worden verschillende van zijn cliënten, zoals Dino S., in verband gebracht met liquidaties. S. is een van de hoofdverdachten in het Passageproces.

Gesloten deuren

Het OM wil niks kwijt over het dagvaarden van de advocaat. ''Wij zeggen hier niks over'', aldus een woordvoerder.

Verhoren bij de rechter-commissaris zijn achter gesloten deuren. Meijering komt met de trein naar de rechtbank en niet met de auto. ''Hij houdt overal rekening mee. Ook dat hij wordt vastgezet'', laat zijn kantoorgenoot Bénédicte Ficq weten.