De Nederlandse marine gaat op zoek naar de twee vermisten die eventueel nog aan boord zijn van de gezonken kotter Z85 Morgenster uit Urk, die in de nacht van maandag op dinsdag in Het Kanaal is gevonden.

Dat hebben de gemeente Urk en de marine meegedeeld. Het zoeken begint woensdagochtend vroeg.

Het vissersschip verdween afgelopen woensdag in Het Kanaal tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne. Twee van de vier opvarenden werden donderdag dood uit het water gehaald bij Boulogne.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie is dinsdagochtend de Zr. Ms. Luymes naar Noord-Frankrijk vertrokken. Aan boord is een onderwaterrobot en een team marineduikers.

Vier kotters uit Urk en een sonarboot van een particulier bedrijf begonnen maandag voor de kust van Noord-Frankrijk een zoektocht naar het vergane schip en de vermisten. De sonarboot, afkomstig uit Terschelling, wist het wrak te lokaliseren.

Dit gebeurde nagenoeg op de plek waar woensdag het laatste signaal van het schip is opgevangen, aldus de gemeente. Kort na de vermissing van de kotter zochten al diverse schepen, waaronder een Brits overheidsvaartuig met sonar, maar toen werd niks gevonden. De Engelse kustwacht bakent de vindplaats nu af met boeien.

Video: Vermist visserschip Urk gevonden

Volle zee

De Morgenster ging op volle zee ten onder. De twee opvarenden die dood uit het water werden gehaald, waren een 45-jarige man uit Urk en een 64-jarige Belg. Een Urker en een Portugees worden nog vermist.