De gladheid leidt dinsdag tot de drukste ochtendspits van het jaar. Er zijn meerdere ongelukken gebeurd en het verkeersbeeld is chaotisch. Tegen 8.15 uur stond er 400 kilometer file. Rond 10.30 uur waren de wegen weer filevrij.

Dat meldt de ANWB. Op meerdere wegen zijn strooiwagens opnieuw de weg opgegaan.

Ook volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) namen de files tegen 9.30 uur langzaam in lengte af, in totaal staat er nog 200 kilometer file op de snelwegen. Het verkeer bij Utrecht en bij Rotterdam heeft nog de meeste overlast.

De grootste drukte deed zich deze ochtend voor in het midden en het noorden van het land. Bij het knooppunt Oudenrijn op de A2 en A12 raakten acht voertuigen betrokken bij een ongeluk. Rond 10.00 uur waren daar nog altijd enkele rijstroken afgesloten, meldt de VID. Ondanks extra strooien is het er volgens een weginspecteur van Rijkswaterstaat nog steeds te glad.

Video: Drukste ochtendspits van het jaar door gladheid

Lunetten

De langste file, twintig kilometer, staat op de A27 door een ongeval bij knooppunten Lunetten. Daardoor ontstond ook op de A28 vanuit Amersfoort vijftien kilometer file. Op de A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen ontstond veertien kilometer file door een ongeluk bij Akkrum.

De verbindingsweg op de A5 bij knooppunt Raasdorp richting de A9 naar Amstelveen is dicht na diverse ongevallen. Ooggetuigen melden dat het er spekglas is, aldus VID.

Code geel

Ook lokale wegen en fietspaden kunnen plaatselijk zeer glad zijn. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer. Er komen ook winterse buien voor, ook die nemen in de loop van de ochtend af.

De gladheid komt door bevriezing van natte weggedeeltes. Volgens de VID is één van de oorzaken deze ochtend een regenbui die van Haarlem naar Rotterdam trok, waardoor de werking van het zout vermindert. Als vervolgens de temperatuur daalt, vriest de gevallen neerslag weer op, wat leidt tot "verraderlijke gladheid".

Actuele verkeerssituatie | Actueel weerbericht