De dierenpolitie verkeert in financieel zwaar weer en dreigt ten onder te gaan aan bezuinigingen en reorganisaties.

Dit blijkt dinsdag uit onderzoek van De Persdienst, de landelijke redactie van regionale dagbladen.

Dierenagenten worden steeds meer ingezet voor ander politiewerk en bovendien is de aanwas van nieuwe 'animal cops' minimaal.

Aanvankelijk zouden er vijfhonderd fulltime dierenagenten komen. Inmiddels is dat aantal naar beneden bijgesteld en worden agenten opgeleid tot 'taakaccenthouder', waarbij de jacht op dierenbeulen onderdeel is van het takenpakket.

Van de 160 dierenagenten krijgt bijna de helft nauwelijks tijd om af te gaan op meldingen van mishandelde en verwaarloosde dieren, zegt directeur van de Dierenbescherming, Frank Dales. Volgens Dales raakt hun werk "ondergesneeuwd" door de personele reorganisaties van de Nationale Politie.

Hij wil dat er een vastgestelde tijd komt voor agenten om de dierenbeulen op te sporen. ''Nu is daar niets over afgesproken en dat gaat ten koste van de aanpak van dierenleed", verklaart Dales.

Ministerie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bezweert dat kennis en mankracht ten bate van dieren in iedere eenheid van de politie zijn gewaarborgd. Dat is meteen al verzekerd toen in oktober bekend werd dat het centrum zou sluiten, aldus een woordvoerder van het departement.

Dion Graus

Volgens PVV-Kamerlid Dion Graus, die zich van meet af aan hardmaakte voor de komst van de dierenpolitie, krijgen dierenbeulen vrij spel. Hij kaart het onderwerp binnenkort aan in de Tweede Kamer.

De Nationale Politie stelt dat inzet van dierenagenten "sterk wisselt en afhankelijk is van het werkaanbod en prioriteiten".

Expertisecentrum Dierenwelzijn

Het Landelijk Expertisecentrum Dierenwelzijn, dat ook ondersteuning leverde aan de dierenpolitie, bestaat inmiddels niet meer. Deze gespecialiseerde dienst van de politie is per 1 januari opgedoekt, aldus een woordvoerder. Het expertisecentrum heeft vier jaar bestaan als vraagbaak en kenniscentrum over dierenwelzijn.

Het kenniscentrum kreeg vooral bekendheid door de paardenmishandelingen. Al meer dan een jaar takelen een of meer tot nu onbekenden merries toe door ze in en rond de geslachtsdelen te steken. Het kenniscentrum in Driebergen ontdekte dat zich overal in het land vergelijkbare incidenten voordeden.