Nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn in 2011, hebben er weinig vertrouwen in dat de rechter woensdag uitspraak doet in hun voordeel.

Dat zegt hun belangenbehartiger Orlando Kadir. De slachtoffers houden de politie verantwoordelijk voor het onterecht verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der V.

De rechtbank in Den Haag bepaalt woensdag of de politie verkeerd heeft gehandeld. Maar veel van de nabestaanden en slachtoffers die in december nog bij een met emoties overladen zitting waren, zijn woensdag niet aanwezig.

Ze gaan er bij voorbaat van uit dat een hoger beroep nodig is, een gang naar de Hoge Raad en misschien zelfs een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Weggezet

''We voelen ons weggezet'', aldus Kadir, die een kennis was van de door Tristan doodgeschoten Margriet ter Haar. Kadir, drijvende kracht achter de rechtszaak en zelf jurist, zegt dat de nabestaanden en slachtoffers al sinds het begin structureel worden tegengewerkt door de overheid.

''Er zijn zelfs documenten moedwillig vernietigd'', aldus Kadir, die wijst op de verdwijning van onder meer een pdf-bestand over de verlening van de vuurwapenvergunning aan Tristan. Ook in de rechter hebben zijn cliënten naar zijn zeggen niet veel vertrouwen.

Excuses

Volgens hem willen de nabestaanden en slachtoffers in de eerste plaats excuses. Een belangrijk punt is dat de politie volgens hen had moeten weten dat Tristan zware psychische problemen had. Agenten assisteerden in 2006 bij een gedwongen opname van Tristan.

Dat werd ook geregistreerd. Maar in 2008 werd hem een vuurwapenvergunning verleend. Daarin woog de politie Tristans psychiatrische problemen niet mee.

Het verweer dat de politie niet kon voorzien dat Tristan met zijn legale wapens een bloedbad zou aanrichten, zette in december kwaad bloed bij de slachtoffers in de rechtszaal. ''Het is een wapenvergunning, die kun je toch niet zomaar weggeven?'', vroeg een van hen zich vertwijfeld af.

Een ander, Bert-Jan van Heijningen, riep op: ''Alsjeblieft, wees eerlijk en doe de mensen recht''.