Het Europese Hof voor de rechten van de Mens heeft de klacht van pedofielenvereniging Martijn niet in behandeling genomen. 

Dit heeft het hof maandag bevestigd aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). De vereniging wilde dat het verbod van de organisatie in Nederland ongedaan zou worden gemaakt.

De Hoge Raad verbood Martijn vorig jaar. De hoogste Nederlandse rechter vindt dat het een uitzondering moet zijn om een club te verbieden, maar dat het in het geval van Martijn noodzakelijk was.

Martijn bagatelliseert en verheerlijkt seksueel contact tussen volwassenen en kinderen. Dat is in strijd met de openbare orde, oordeelde de Hoge Raad.

Blijvende schade

Het kind kan door seks met volwassenen grote en blijvende schade oplopen, zei voorzitter Floris Bakels van de Hoge Raad destijds.

\''Juist kinderen hebben bescherming nodig tegenover volwassenen die zulke handelingen verrichten. Zij verkeren in het algemeen door hun jeugdige leeftijd en de daarmee samenhangende kwetsbaarheid, in een afhankelijke positie.''

Reactie advocaten

''Wij zien in deze beslissing een geval van ontwijken van het geven van een rechtsoordeel over een maatschappelijk heikele rechtsvraag. Een gebrek aan moed dus'', concluderen de advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets die de klacht namens Martijn indienden.

Het is volgens beide raadslieden duidelijk dat het om formele redenen afwijzen van de zaak ''een gebrek aan moed is'' van het Europese Hof.

''In een weerbare democratische samenleving horen juist de impopulaire meningen beschermd te worden. Vrijheid van meningsuiting heeft alleen betekenis als het ook (of juist) impopulaire meningen beschermt. Meningen dus waar niet iedereen het mee eens is en die sommigen zelfs aanstootgevend vinden.''