Het treinverkeer heeft maandag last van een grote sein- en wisselstoring rond Utrecht Centraal. Het treinverkeer is zeker tot het eind van de middag of begin van de avond nog ontregeld.

Dat meldt een woordvoerder van de NS tegenover NU.nl. 

Het is nog niet zeker wanneer de treinen weer volledig rijden, omdat het systeem van de bediening van seinen en wissels niet stabiel is. Er zijn meerdere trajecten getroffen bij de storing, die om 8.00 uur begon, meldt de NS.

De oorzaak is nog niet bekend, maar wordt momenteel onderzocht door monteurs. Er kunnen geen tot weinig treinen rijden naar onder meer Gouda, Alphen aan den Rijn, Geldermalsen, Driebergen-Zeist, Ede-Wageningen en Utrecht.

Vanaf Utrecht rijden er sinds 12.30 uur wel enkele treinen. Onder andere Nijmegen, Amsterdam, Schiphol en Den Haag zijn beperkt weer bereikbaar vanaf Utrecht.

Video: Hinder treinstoring nog niet afgelopen

Ook trajecten buiten het station werden ook getroffen. Voor de meeste trajecten werden er bussen ingezet, maar deze waren volgens de NS heel druk.

Ook de actuele reisinformatie kan onbetrouwbaar zijn, zegt de NS. Deze wordt momenteel bijgewerkt.

Treinreizigers die voor omrijden gebruik moeten maken van de Intercity Direct, hoeven daarvoor geen toeslag te betalen. Het gaat daarbij om het traject tussen Amsterdam en Breda.

Ingrijpen

Reizigersvereniging Rover eist dat de raad van commissarissen ingrijpt bij spoorbeheerder Prorail, omdat dit de tweede grote systeemstoring is binnen enkele weken. Rover vindt het onaanvaardbaar dat een technische storing zo'n extreme impact kan hebben.

Rover-voorzitter Arriën Kruyt: ''Dit is geen incident meer, het is een structureel probleem. Het is nu hoog tijd in te grijpen bij de ICT-afdeling van Prorail. Doormodderen is geen optie.''

Ook in de Tweede Kamer vraagt om opheldering over de storingen. Diverse partijen vragen staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) uit te zoeken hoe het kan dat het op het spoor zo vaak misgaat.

Dit bericht wordt voortdurend bijgewerkt.

Actuele spoorinformatie