De bijna 4.700 hennepkwekerijen die vorig jaar zijn opgerold, hebben voor 147 miljoen kilowattuur stroom afgetapt. Dat is meer dan in 2013, toen nog voor 140 miljoen kWu werd gestolen.

Dat heeft Netbeheer Nederland maandag bekendgemaakt.

Wel is het aantal opgerolde kwekerijen vorig jaar afgenomen, maar die gebruiken meer stroom dan in 2013. De Netbeheer concludeert hieruit dat de productie van de gemiddelde hennepkwekerij is toegenomen en de wiethandel verder groeit.

Jaarlijks tappen illegale wietkwekers naar schatting bijna een miljard kWh af. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in Den Haag in één jaar verbruiken.

Fraudevergoeding

Netbeheer pleit daarom voor de invoering van een fraudevergoeding en legitimatieplicht bij het aangaan van een contract om energiediefstal tegen te gaan. Wietkwekerijen zijn bovendien een groot risico voor de veiligheid. Regelmatig ontstaan branden als gevolg van ondeskundig aangelegde installaties.

De waarde van de gestolen elektriciteit bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders. Dit wordt doorberekend aan de consument en grootverbruikers. De overheid loopt door de diefstal 130 miljoen euro mis door niet-geïnde btw en energiebelastingen.