De ochtendspits is maandagmorgen drukker dan normaal; alle dagelijkse files zijn langer. In het hele land moet het verkeer rekening houden met plaatselijke gladheid door winterse buien en opvriezing.

Op het hoogtepunt rond 08.00 uur stond er bijna 400 kilometer. Normaal is dat ongeveer de helft. Om 9.45 uur was de totale lengte geslonken tot 88 kilometer.

Alle dagelijkse files waren maandag langer door gladheid als gevolg van winterse buien en opvriezing. Er gebeurde ook een aantal ongelukken, meldde de ANWB.

Vooral rond Amsterdam en Rotterdam was het druk volgens de bond. Maar ook op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht staan files. Er zijn meerdere ongelukken gebeurd.

Maandagmorgen vroeg ontstonden er al vertragingen op de A1 en de A27. 

Video: Ochtendspits extreem druk door winterweer

Gladheid

Er gebeurden zondagnacht verschillende ongelukken, die mogelijk werden veroorzaakt door de gladheid.

Op de A1 bij Eemnes schaarde een truck op de rijbaan richting Amersfoort. Vanwege het ongeval is de parallelbaan op knooppunt Eemnes afgesloten.

Verkeer naar Soest moet doorrijden naar Eembrugge en daar keren. Ook weggebruikers vanaf de A27 vanuit Almere hebben er last van.

En op de A16 bij Ridderkerk zijn drie rijstroken dicht vanwege een ongeluk met een vrachtwagen. Volgens de ANWB gaat het heel lang duren voordat de snelweg weer open gaat. 

Nieuw front

De VID waarschuwt dat de gladheid nog niet voorbij is. Het oosten en zuiden van het land houdt kans op sneeuwbuien en bovendien trekt vanochtend een nieuw front met winterse neerslag vanuit het westen over het land.

In combinatie met temperaturen die rond het vriespunt liggen, levert dat gladheid op, aldus de VID.

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie