Het complete onderkomen van motorclub Expendables in Obdam (Noord-Holland) is zondagochtend vroeg verwoest door brand. Hoe dat kon gebeuren is onduidelijk; of sprake is van brandstichting is onderwerp van onderzoek.

Het twee verdiepingen tellende gebouw aan de Vaart vloog rond 5.30 uur in brand.

Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord was de brand in het bedrijfsverzamelgebouw waar de club in huist, rond 07.30 uur onder controle. Er waren geen mensen in het pand.

Volgens de zegsvrouw is de brand bij de motorclub ontstaan en overgeslagen naar een ander bedrijf. De schade aan naastgelegen panden valt mee. Wel is er sprake van rook- en waterschade.

Heerhugowaard

Op 30 oktober werden bij invallen in woningen in Heerhugowaard twee kopstukken van de Expendables opgepakt. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij georganiseerde hennepteelt. Het gaat om mannen van 53 en 47 jaar. De politie meldde toen dat de Expendables een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang is.

Die motorclubs hebben criminele leden die zich niet aan de wet houden en weigeren de regels die in Nederland gelden te accepteren. Uit onderzoek blijkt, zo stelt de politie, dat deze outlawbikers door hun groepsgedrag zo intimiderend werken dat hun slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor de mogelijke gevolgen.