Het aantal agenten dat binnen de politieacedemie wordt opgeleid tot gespecialiseerde politieman, is sterk teruggelopen. Binnen opleidingen blijven plekken leeg en is sprake van overcapaciteit.

Dat schrijft dagblad Trouw.

Het minder aantal agenten dat wordt omgeschoold is het gevolg van een grote reorganisatie binnen de politie, waardoor duizenden banen gaan verdwijnen.

Opleidingen aan de politieacademie kampen daardoor met een overcapaciteit aan docenten. Die nemen volgens de krant overuren op of werken aan het onderhoud van lesmateriaal.

Terugloop

De Nationale Politie erkent de terugloop van het aantal opleidingsplekken, maar kan hiervan geen specifieke cijfers geven. Het gaat onder meer om specialistische opleidingen tot zedenrechercheur, ME'er of personeel voor de financiële recherche. 

Binnen de cybercrime worden nog wel vacatures opengesteld.

Vacaturestop

Ook stromen er minder aspirant-agenten binnen bij de politieacademie. Bij de Nationale Politie geldt momenteel een vacaturestop en het politiekorps moet in 2017 worden teruggebracht naar 49.500 eenheden. Eind 2014 waren er 51.520 fulltime banen binnen de politie.