De nabestaanden van de slachtoffers van de neergestorte MH17 kunnen begin maart de wrakstukken van het toestel bekijken. 

Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vrijdag gezegd op een informatiebijeenkomst voor nabestaanden in Nieuwegein.

De resten van het vliegtuig liggen op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Daar zijn ze in december naar toe gebracht voor onderzoek.

De wrakstukken zijn gefotografeerd en op sporen onderzocht. Ook is een selectie gemaakt van de stukken die nodig zijn voor de reconstructie van een deel van het toestel, aldus de onderzoeksraad.

Inslagpatronen

Luchtvaartonderzoekers uit verschillende landen gaan half februari aan de slag om de restanten van het toestel nader te onderzoeken. Ze kijken bijvoorbeeld naar breukvlakken en inslagpatronen. Met de aangekondigde driedimensionale reconstructie zal pas na het internationale onderzoek worden begonnen.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp