De Nationale Politie heeft de veiligheidsmaatregelen voor agenten aangescherpt als gevolg van de recente aanslagen in Parijs en de anti-terreuractie in de Belgische stad Verviers.

Zo moeten agenten die in hun uniform naar het werk komen, verplicht hun wapen mee naar huis nemen.

Dat zegt Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie vrijdag tegen RTL Nieuws. De politie meldt het nieuws zelf ook.

Om het meenemen van het wapen mogelijk te maken, krijgen agenten versneld allemaal een wapenkluis of wapenslot thuis. Agenten mochten tot nu zelf beslissen of ze hun wapen mee naar huis willen nemen. Dit mocht alleen als ze het veilig konden opbergen.

Terreurdreiging

Het besluit is genomen vanwege een toenemende terreurdreiging tegen agenten. Het is een van extra maatregelen die zijn genomen na de arrestaties in het Belgische Verviers en de aanslag in Parijs.

De gebeurtenissen bij de NOS van donderdag staan hier volgens Bouman los van. Wel is de politie daarvan geschrokken. "Wij zijn wel geschrokken, maar niet bang. Bij de NOS in Hilversum zag ik dat deze week bevestigd. Politiemensen zetten nog steeds een stap naar voren als anderen terugdeinzen."

Noodknop

Een andere maatregel waar nu haast mee wordt gemaakt is dat baliemedewerkers op alle politiebureaus bij geval van acuut gevaar op een noodknop moet kunnen drukken.

Ze staan dan rechtstreeks in contact met de meldkamer en tegelijk gaat er een alarm af op het politiebureau.

Video: Puntje van kritiek op ontruiming NOS-pand