Steekproeven moeten minderjarige carnavalsdrinker ontmaskeren

De meeste gemeenten waar carnaval gevierd wordt, zetten tijdens het feest steekproeven in om alcoholgebruik onder minderjarigen tegen te gaan.

Het effect van deze controletechniek is onzeker. "Als je het aan jongeren zelf vraagt, zeggen ze dat het beleid makkelijk te ontduiken is", zegt Wim van Dalen, directeur van Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Van de gemeenten waarin vanaf dit weekend carnaval wordt gevierd stelt de meerderheid (62,7 procent) te controleren op alcoholverstrekking aan minderjarigen bij horecaondernemingen en evenementen. Ruim een kwart (26,9 procent) overweegt dit en 10,4 procent zegt dit niet te doen.

Dat blijkt uit een rondvraag door NU.nl onder 393 Nederlandse gemeenten, waarvan er 232 reageerden.

Vorig jaar gold voor het eerst tijdens carnaval het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. Verschillende gemeenten kondigen toen aan geen extra controles uit te voeren.    

Loktieners

Van de gemeenten die dit jaar controleren gebruikt 71,4 procent steekproeven om het aantal drinkende achttien-minners te beperken. Ruim een derde van de gemeenten (34,9 procent) hanteert een systeem met polsbandjes tegen minderjarig alcoholgebruik.

Een klein aantal carnavalvierende gemeenten (3,9 procent), waaronder Utrecht, Olst-Wijhe en Duiven, gaan loktieners inzetten.

De gemeente Utrecht zegt dit controlemiddel zowel tijdens carnaval als bij reguliere controles in de horeca te gebruiken. De gemeente Eindhoven wil principieel geen uitspraken doen over controles tijdens carnaval. Wel werken zij tijdens het reguliere toezicht met observaties en inzet van zogenoemde 'mysteryguests'.

Waarschuwen

Niet alle gemeenten zijn even streng in hun beleid. Zo gebruikt de gemeente Bergen op Zoom controles in de carnavalsperiode vooral "preventief en in de waarschuwende sfeer".

Ook Maastricht voert een dergelijk beleid, zo laat een woordvoerster weten. "Controles vinden steekproefsgewijs plaats waarbij vooral wordt gewaarschuwd. Bij excessen en aantasting van de openbare orde wordt opgetreden."

In Den Bosch controleren minimaal twee duoteams of de Drank- en Horecawet wordt nageleeft. Zij gebruiken hiervoor steekproeven en dagelijkse controles.

"Wij sturen onze teams niet de hele nacht van café naar café, maar letten vooral op mensen die op weg zijn naar het uitgaansgebied of voor een kroeg in de rij staan", laat de gemeente weten. Minderjarige overtreders riskeren een boete.

Straffen

Volgens Wim van Dalen van STAP is het belangrijk dat gemeenten niet bang zijn om straffen uit te delen. Zowel aan minderjarigen, die voor alcoholgebruik een boete tot 90 euro kunnen krijgen, als aan horecaondernemers. Hier gaat een preventieve werking van uit.

"Voor een goed beleid is het essentieel dat de gemeente vooraf met alle partijen om de tafel gaat en laat weten dat het menens is. Als er toch iets mis is, moeten ze niet bang zijn om vergunningen in te trekken", zegt Van Dalen.

Lees alles over Carnaval in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie