De negentienjarige man die donderdagavond binnendrong bij de NOS handelde alleen, en niet namens een organisatie. Ook was er volgens hem geen sprake van een cyberaanval of explosieven.

De verdachte heeft vrijdag een bekentenis afgelegd, meldt de politie. Hij wordt vrijdag om 15.00 uur voorgeleid voor de rechter-commissaris op verdenking van gijzeling en bedreiging.

De man had een brief bij zich waarmee hij dreigde met explosieven en een cyberaanval.

Het Openbaar Ministerie wil dat hij langer wordt vastgehouden en laat een persoonlijkheidsonderzoek uitvoeren. Er moet nog worden onderzocht wat hem tot zijn daden heeft gebracht. Volgens de politie was er in ieder geval geen verband met andere gebeurtenissen in Nederland of het buitenland.

De 19-jarige inwoner van Pijnacker drong donderdag kort voor het Achtuurjournaal de redactie van de NOS binnen en eiste zendtijd. Hij kon overmeesterd worden door de politie en werd aangehouden.

De man was binnengedrongen door een beveiliger te bedreigen met een pistool. Deze beveiliger liep daarna met hem mee door het pand van de NOS. Pas later bleek dat het een nepwapen was, dat volgens de politie wel door kon gaan voor een echt wapen.

Verscherpte beveiliging

Inmiddels is het toezicht op het Media Park verscherpt. Bij de ingang worden vrijdagochtend alle auto's van mensen die het park op willen gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

Journalistenvakbond NVJ praat vrijdagmiddag met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof over de veiligheid van redacties en wil ook de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam nog spreken.

De NVJ noemde het "zeer verontrustend" dat iemand blijkbaar zo makkelijk gewapend een redactie kan bereiken. Het roept volgens de vereniging vragen op over de bewaking.

In de loop van de komende week gaan alle betrokkenen op het Media Park met elkaar om de tafel, om de veiligheidsprotocollen opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. ''De NOS, de beveiliging van het Media Park en de politie werken hierin samen", heeft de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes vrijdag laten weten in een verklaring.

Hij herhaalde dat het Media Park geen ''vesting" moet worden. ''De mensen die hier werken, moeten dat vrij kunnen doen.” Eerder zei hij al dat de slagbomen bij de hoofdingang van het mediaterrein niet meer terugkomen.

Video: Broertjes gaat geen fort maken van Media Park

Risico

Hoofdredacteur van de NOS Marcel Gelauff wil zich niet mengen in de discussie over de beveiliging op het Media Park. "Ik ben van de journalistiek, niet van de beveiliging. Anderen moeten maar besluiten wat het beste is. De beveiliging in ons gebouw vind ik wel streng, met sluizen en pasjes.''

De hoofdredacteur is zich er wel van bewust dat er altijd een risico zal zijn. "Je moet niet de illusie hebben dat je alles kunt beveiligen, zeker niet als mensen bewapend zijn."

Ook de regionale omroepen zijn ook extra alert na het incident. ''Wij zullen alle collega's erop attenderen dat extra aandacht voor beveiliging gewenst is'', zei directeur Gerard Schuiteman van ROOS, de koepelorganisatie van de dertien regionale publieke omroepen in Nederland.

De meeste omroepen hebben volgens Schuiteman al naar de eigen veiligheidssituatie gekeken. De regionale omroepen zijn zelf verantwoordelijk voor de eventuele maatregelen die ze nemen.

Goed gehandeld

De beveiliger die werd geconfronteerd met de indringer heeft goed gehandeld, aldus directeur Richard Franken van beveiligingsbedrijf Trigion vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

''Dat je zo koel bent om met iemand de verkeerde kant op te lopen om erger te voorkomen, is heel goed", aldus Franken. Volgens hem was het een logische reactie van de beveiligingsmedewerker om de gewapende man mee te nemen naar een andere ruimte, weg van de studio van het NOS Journaal van 20.00 uur.

''Je test dit soort dingen natuurlijk wel in rollenspelen, maar op het moment dat het gebeurt en je ernaar handelt, heb je wel karakter", zei hij. De Trigion-directeur zegt dat de gijzeling in Hilversum veel impact heeft op de medewerker. ''We gaan dit samen verwerken.''

Volgens Franken kan het niet de bedoeling zijn het Media Park volledig af te sluiten voor de buitenwereld. ''Er komen elke dag duizenden medewerkers en gasten op het park. Je moet een goede balans zien te vinden. Honderd procent waterdicht wordt het nooit en je wilt natuurlijk ook niet een Fort Knox zijn.''

Bekijk beelden van het incident:

Bekijk alles over de gebeurtenissen bij de NOS in ons dossier | Liveblog (gesloten)