Een man met pistool, dat later een nepwapen bleek te zijn, is donderdagavond iets voor 20.00 uur het gebouw van de NOS binnengedrongen om zendtijd te eisen. Hij kon overmeesterd worden door de politie en is aangehouden.

Het gaat om een 19-jarige inwoner uit Pijnacker, geboren in Zoetermeer.

De man kwam kort voor de uitzending van het Achtuurjournaal de redactie op lopen. Hij had eerder een portier bedreigd met het wapen.

Volgens schakeltechnicus Hans Bezembinder, een van de NOS-medewerkers die oog in oog kwam te staan met de indringer, wilde de man tien minuten zendtijd. Bezembinder stuurde hem naar een lege studio. Eenmaal daar arriveerde al snel de politie om de man te arresteren.

Bezembinder legde het hele gebeuren vast op camera. Het voorval duurde alles bij elkaar ongeveer tien minuten.

Nepwapen

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat het pistool waarmee de man liep te zwaaien, een nepwapen was. De man was daarnaast geen bekende van de politie.

Volgens minister Ivo Opstelten (Justitie) lijkt het te gaan om een eenmansactie, maar doet de politie daar nog verder onderzoek naar. Nadere informatie zal bekend worden gemaakt door de lokale autoriteiten.

Opstelten zegt te begrijpen dat het incident veel impact heeft gehad op het NOS-personeel en op de kijkers die de beelden hebben gezien. Het optreden van zowel het NOS-personeel als de politie was "kordaat" en daardoor kon de situatie snel onder controle worden gebracht.

Opstelten heeft de zaak donderdagavond besproken met premier Mark Rutte en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Video: Man met nepwapen eist zendtijd NOS-journaal

Huiszoeking

Bij het huis in Pijnacker van de 19-jarige man wordt donderdagavond laat huiszoeking gedaan door de politie. Goederen die voor onderzoek van belang kunnen zijn, worden in beslag genomen. Welke goederen in beslag genomen worden is niet gezegd. 

Een verslaggever van Omroep West meldt ter plekke dat de woning op ruim een kilometer door de politie is afgeschermd. Er is veel belangstelling van publiek en media. 

In Nootdorp is de politie in overleg getreden met de vader van de verdachte. De politie hoopt meer informatie te krijgen over de 19-jarige man. 

Politiebureau

De verdachte wordt ondertussen vastgehouden op het politiebureau van Hilversum. Daar wordt hij ondervraagd door de politie. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en wapenbezit.

De autoriteiten kunnen verder nog niets zeggen over de achtergrond van de man. Officier van justitie Johan Bac zei tijdens een persconferentie nog niets te kunnen zeggen over onder meer de suggestie op sociale media dat de man onlangs zijn ouders zou hebben verloren.

'Grote zaken'

Volgens de NOS wilde de man "dingen zeggen die gezegd moeten worden over grote zaken." Hij zou lid zijn van een hackerscollectief en niet alleen hebben gehandeld.

Het gebouw van de NPO aan het Journaalplein is doorzocht door de politie omdat er werd gesproken over explosieven. Na ruim twee uur kon de politie het gebouw weer vrijgeven nadat er niets bijzonders was gevonden. De omgeving van het Mediapark was afgezet.

Gewapende man eist zendtijd bij NOS

Een man met pistool is donderdagavond de studio van NOS binnengedrongen om zendtijd te eisen. Hij is overmeesterd door een arrestatieteam van de politie. © ANP
Ooggetuigen melden dat de gewapende man de redactie op kwam lopen. Hij had eerder een bewaker bedreigd met de wapen. Hij wilde een aantal minuten aan zendtijd, meldt de NOS. © NU.nl
De reguliere uitzending van het Achtuurjournaal werd onderbroken. Deze begon wel om 20.00 uur, maar kort daarna werd de uitzending afgebroken. © NU.nl
Een screendump van nos.nl. De NOS heeft donderdagavond de beelden uitgezonden van de man die in de studio met een wapen zendtijd eiste. © ANP
Hij werd door agenten in de studio overmeesterd. Hij hield zijn handen omhoog, terwijl agenten hem onder vuur hadden. De man liet daarbij zijn pistool vallen. © ANP
Politie bij de hoofdingang van het pand. © ANP
Politie bij het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum dat donderdagavond is ontruimd. © ANP
Politie bij het pand. © ANP
Algemeen directeur van NOS Jan de Jong staat al bellend voor het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum dat donderdagavond is ontruimd. © ANP
Hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff staat al bellend voor het pand van de NOS. © ANP
De politie buiten het pand van NOS. © ANP
De politie overmeestert de verdachte. © ANP
Personeel en pers buiten het NOS-gebouw. © ANP
NOS-verslaggever Ron Fresen tijdens een live-uitzending van de NOS over de situatie in het pand van de omroep. © ANP
Andre Wielandt van de politie, burgemeester Pieter Broertjes en hoofdofficier van Justitie Johan Bac tijdens een persconferentie over de situatie bij de NOS. © ANP
De persconferentie. © ANP
Bij het huis van de 19-jarige man in Pijnacker wordt donderdagavond huiszoeking gedaan door de politie. © ANP
Goederen die voor onderzoek van belang kunnen zijn, worden in beslag genomen. © ANP
Ook in het huis van de vader van de verdachte in Nootdorp is de politie donderdagnacht aanwezig voor onderzoek. © ANP
Hoofdredacteur van de NOS, Marcell Gelauff spreekt vrijdagochtend met de pers. © ANP
Politie controleert het huis van de moeder van de 19-jarige verdachte. © ANP

Snelle optreden

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum prijst het snelle optreden van de politie. "Hilversum was voorbereid op dit soort incidenten, sinds de aanslag in Parijs op het satirische blad Charlie Hebdo. Er is uitmuntend werk verricht door de politie", zei de burgemeester tijdens de persconferentie.

"Het is wennen dat sinds Parijs de pers nu zelf in de belangstelling staat", aldus Broertjes. ''Datgene wat er had kunnen gebeuren, een gijzeling, is niet gebeurd. Die zegeningen tellen we. (..) Het is van groot belang dat journalisten in rust en veiligheid hun werk kunnen doen."

Broertjes was daarentegen kritisch over de beveiliging bij het NOS-gebouw. "Het politieoptreden was adequaat, maar de beveiliging niet, anders had dit niet kunnen gebeuren", zo zei hij.

Vrijheid

Broertjes zegt dat er nu goed moet worden geanalyseerd hoe dit heeft kunnen gebeuren. ''We moeten in vrijheid als journalisten ons werk kunnen doen, maar Hilversum kan geen bunker worden'', stelt Broertjes.

De beveiliging van Hilversum en de media in de gemeente zal de komende tijd opnieuw onderwerp van gesprek zijn. ''Ik kan niet vooruitlopen op wat er moet gebeuren.'' Het onderzoek naar het incident is volgens hem in volle gang. Er is een grootschalig opsporingsonderzoek gestart, waar nog weinig over gezegd kan worden.

Sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo was er al extra surveillance rondom het Mediapark. "We hebben een mediateam binnen de politie, dat om die reden is opgericht"

Video: Overvaller NOS is 19-jarige man uit Pijnacker

Brief

Op Twitter verschijnen foto's van een brief die de man heeft overhandigd aan NOS-verslaggever Martijn Bink. Hij bevestigt het bestaan van de brief. 

De tekst luidt: ''Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega's ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben."

"Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op u geweten hebben toch? Dus begeleid mij nu naar studio 8, de NOS studio."

Video: Man met pistool eist zendtijd NOS

Schokkend

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, noemt de gebeurtenissen "schokkend en bizar". "Ik weet niet precies hoe het heeft kunnen gebeuren. Het gebouw is zeker beveiligd op allerlei manieren, met pasjes en sluizen. Maar het is moeilijk om iemand tegen te houden die een wapen heeft."

Uitzending

De reguliere uitzending van het Achtuurjournaal werd donderdagavond onderbroken. Deze begon wel om 20.00 uur, maar kort daarna werd de uitzending afgebroken.

"In verband met omstandigheden is er op dit moment geen journaal mogelijk", was te lezen op NPO1.

Ook na de reguliere zendtijd (20.30 uur) stond de zender nog op zwart. Pas om 21.00 uur kon er weer worden uitgezonden op NPO1. Er werden beelden getoond van de gewapende man die in de lege studio wacht en wordt overmeesterd. 

Video: ‘Ik richtte de camera op gewapende man’

In gesprek

De overvaller is op de beelden in gesprek met een portier. Hij ijsbeert door de studio terwijl hij praat met de portier. "U blijft wel cool, dat vind ik wel tof", zegt de overvaller tegen de portier, die daarop antwoordt: 'Ik ben net zo zenuwachtig als jij. Ik wil heel graag naar huis. Ik ga niet jou in de weg zitten ...''

De politie komt vervolgens met minimaal vier mensen de studio binnen en werkt de man snel tegen de grond. De politie roept: "Politie, laat wapen vallen." Direct daarop laat de man zijn wapen vallen en roept: ''Ik heb het laten vallen, ik heb het laten vallen.''

De programmering op NPO2 heeft ook korte tijd stilgelegen. De geplande live-uitzending van Fotostudio De Jong startte tegen 20.50 uur. 

Bekijk alles over de gebeurtenissen bij de NOS in ons dossier | Liveblog (gesloten)