Mario D., de chauffeur die in Haaksbergen een dodelijk ongeluk veroorzaakte, wil weer met zijn monstertruck optreden zodra dat kan. Justitie doet nog technisch onderzoek naar het voertuig.

Dat verklaart D. donderdagmiddag voor de rechtbank in Almelo. De rechtbank behandelt een verzoek van het Waarborgfonds Motorverkeer tot beslaglegging van het voertuig.

Het fonds, dat de schade voor de slachtoffers uitkeert, wil voorkomen dat D. de truck weer terugkrijgt. Al eerder legde het fonds beslag op de woning en een bedrijfspand van D.

De chauffeur was niet verzekerd. Met de verkoop van zijn bezittingen wil het fonds een deel van de schadevergoedingen bekostigen. Bij het ongeluk tijdens een show op 28 september vorig jaar vielen drie doden en 28 gewonden.

Beslag

Zolang het technisch onderzoek gaande is, blijft de monstertruck in een NAVO-depot in Vriezenveen staan. De rechtbank maakt volgende week bekend of het fonds te zijner tijd inderdaad beslag mag leggen op de monstertruck.

Het Waarborgfonds Motorverkeer schat de schade onder de slachtoffers voorlopig op zo’n 4,5 miljoen euro, maar verwacht dat dit bedrag nog oploopt. Er hebben zich tachtig benadeelden bij het fonds gemeld.

De rechtbank plaatst vraagtekens bij het praktische nut van een beslaglegging door het fonds. De waarde van de truck is onduidelijk: ''Wat de gek ervoor geeft'', aldus D. zelf.

Compromis

Verder verwacht de rechtbank dat justitie de truck niet zal vrijgeven zolang een eventuele strafzaak tegen D. niet heeft plaatsgevonden. In een compromis, waarbij het fonds beslag legt maar D. wel over de truck kan beschikken, konden de advocaten van beide partijen zich vinden. De rechtbank maakt komende week bekend of ze daarin meegaat.

Volgens D.'s advocaat Assink moet het fonds sowieso niet bij D., maar bij de organisatie van het evenement en de gemeente aankloppen voor schadevergoeding. D. had nergens een aansprakelijkheidsverzekering kunnen afsluiten, omdat de monstertruck zo'n bijzonder voertuig is.

Daarom zou hij in het contract met de organisatie hebben laten opnemen dat hij nooit aansprakelijk kon worden gesteld.

Video: Het ongeluk met de monstertruck