Adil A., een van de verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) ook beschuldigd van het schieten op een vrouw.

A. zou een vriendin op 6 november 2012 in Beverwijk ernstig hebben verwond met een schot uit een revolver.

Het OM heeft het incident toegevoegd aan de aanklacht van A., zo bleek donderdag op de laatste pro-formazitting tegen A. en medeverdachte Anouar B. Op 23 maart begint de rechtbank aan de inhoudelijke behandeling van de zaak, waarvoor acht dagen zijn uitgetrokken.

Op 29 december 2012 werden de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi in de Staatsliedenbuurt doodgeschoten. De daders, voorzien van automatische wapens, beschoten op hun vlucht twee motoragenten, die met de schrik vrijkwamen.

Onderwereldoorlog

De enorme schietpartij wordt gezien als onderdeel van een onderwereldoorlog die eerder in 2012 uitbrak en nog steeds voortduurt. De oorlog kenmerkt zich door zeer grof vuurwapengeweld; in elk geval één onschuldige burger is om het leven gekomen.

In december veroordeelde de rechtbank in Tanger (Marokko) verdachte Hamza B. tot twintig jaar cel. Volgens de Marokkaanse rechter is bewezen dat B. bij het geweld was betrokken. Zowel de openbare aanklager als B. heeft beroep aangetekend tegen dat vonnis.

Het beoogde doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt was Benaouf A. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel, wegens betrokkenheid bij de liquidatie van Najeb Boubouh, in oktober 2012.

De schutters in de Staatsliedenbuurt hebben zich mogelijk voor die moord willen wreken.