De NS en Prorail laten donderdag op de drukke trajecten minder treinen rijden. De reden voor de 'winterdienstregeling' is mogelijke sneeuwval. Het besluit is uit voorzorg genomen, aldus de organisaties.

De NS laat bovendien weten dat er donderdag twintig procent minder treinen rijden vanwege de verwachte sneeuw.

"Voor reizigers in met name de Randstad betekent dit elk half uur een trein in plaats van elk kwartier. In provincies als Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland verandert er niets aan de reguliere dienstregeling", aldus de NS.

Volgens het spoorbedrijf is er met een winterdienstregeling meer ruimte om eventuele winterse storingen op te lossen en ontstaan er daardoor minder snel files op het spoor. In vergelijking met een 'normale dag' rijdt donderdag ongeveer 80 procent van de treinen.

Storingsploegen

ProRail zet extra sneeuw- en storingsploegen in. Ook staan meerdere hulplocomotieven klaar om eventuele problemen als gevolg van sneeuw of strenge vorst snel op te lossen. Treinen worden zo veel mogelijk verlengd, maar doordat er minder treinen rijden zal het volgens NS en Prorail druk zijn in de treinen.

Of het donderdag tot problemen komt, is nog maar de vraag. Weeronline.nl meldt dat er wel sneeuw kan vallen, maar dat de kans aanwezig is dat de sneeuw lang niet altijd zal blijven liggen.

Dat heeft vooral te maken met de harde wind. De temperatuur komt vermoedelijk boven de nul graden uit overdag. Voor een langere periode wordt regelmatig winters weer verwacht.

Ochtendspits

Ook automobilisten moeten donderdagochtend rekening houden met een drukke spits vanwege voorspelde sneeuw- en hagelbuien. Door gladheid is de kans op ongelukken en files groter dan normaal. 

Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) woensdag.

Snelwegen liggen er donderdagochtend vermoedelijk kortdurend wit bij. Ook de avondspits zal drukker zijn dan normaal, verwacht de VID.

Koufront

Woensdagavond komt vanuit het noordwesten een koufront het land binnen en de temperatuur daalt tot rond het vriespunt. Met name in de kustgebieden kwamen vanaf woensdagmiddag zware windstoten voor van 80 tot 90 km/uur. In de middag kunnen ook verder landinwaarts korte tijd zware windstoten voorkomen tot 80 kilometer per uur.

De hele nacht en ook donderdag overdag blijft het sneeuwen. In de kustgebieden valt er natte sneeuw of hagel, terwijl in het binnenland de kans groot is dat de sneeuw ook blijft liggen. 

Met name in de noordelijke provincies kan er donderdag een sneeuwdek ontstaan, plaatselijk drie tot vier centimeter.

Actuele verkeersinformatie | Actueel weersbericht | Actuele spoorinformatie