Een 21-jarige fotograaf uit Drunen wordt ervan verdacht dat hij heeft ingebroken in het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) dat hulpdiensten gebruiken bij calamiteiten. 

De hobbyfotograaf kon in februari 2014 een paar dagen lang alle informatie volgen die politie, brandweer en ambulancepersoneel deelden, bijvoorbeeld over de ontsnapping van een gevaarlijke moordenaar.

De man uit Drunen zegt dat hij het wachtwoord voor het systeem eenvoudig kon vinden op internet. ''Ik had via-via een gebruikersnaam gevonden en het wachtwoord vond ik na drie minuten zoeken op Google", zei de 21-jarige verdachte woensdag tegen Omroep Brabant.

Zijn advocaat Casimir Vink vertelde woensdag dat de man gewoon nieuwsgierig was. De fotograaf werd vorig jaar aangehouden en zat een paar dagen vast. Hij staat volgende week voor de politierechter in Den Bosch vanwege computervredebreuk.

Zijn advocaat ziet het niet als een inbraak omdat het wachtwoord zo simpel was te vinden. Het systeem was slecht beveiligd, concludeert de raadsman.

Het LCMS is eigendom van het Instituut Fysieke Veiligheid. Dat wilde woensdag niet ingaan op vragen over de beveiliging van het systeem.