Alberto T. is dinsdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 24 jaar cel voor de moord op de vermeende politie-infiltrant Guido Kosterman in december 2012 in Maastricht.

De zaak stond bekend als de loodsmoord. De advocaat van T. gaat tegen de uitspraak in beroep.

De aanklager had twintig jaar cel geëist. De strafmaat viel hoger uit vanwege het gruwelijke karakter van de moord en de houding van de T. tijdens het onderzoek.

T. weigerde zich te laten onderzoeken door een psychiater. Ook werkte hij niet mee aan een rapport van de reclassering. De rechter sluit bovendien herhaling niet uit.

Afrekening

Kosterman werd in december 2012 dood aangetroffen bij een loods in Maastricht. Hij was gruwelijk verminkt. De moord zou een afrekening zijn geweest, omdat Kosterman T. zou hebben verraden.

Het slachtoffer werkte volgens het Openbaar Ministerie als informant voor de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Maar de rechtbank gelooft dat verhaal niet, omdat voor die lezing verder geen bewijs is aangedragen.

Motief

Een motief voor de moord ontbreekt, omdat de veroordeelde zwijgt. De rechtbank sprak van een ''ijskoude, gevoelloze en niets ontziende houding''. Kosterman stierf een marteldood. De aangerichte verwondingen ''gaan elk menselijk voorstellingsvermogen te boven', aldus de rechter.

Op basis van DNA-sporen oordeelde de rechtbank dat T. de dader moet zijn. Zo stonden zijn vingerafdrukken op een fitnessapparaat waarmee Kosterman op zijn hoofd is geslagen. Hetzelfde geldt voor de dop van wat een jerrycan moet zijn geweest, die is gebruikt bij het in brand steken van het lichaam na de moord. Verder zijn bloedsporen van T. gevonden.

Hoger beroep

De vader van Kosterman was blij met de extra hoge straf, maar zei tevens te vrezen dat hij het familiedrama nog niet kan afsluiten. Arthur van den Biezen, de advocaat van de verdachte, kondigde aan dat hij in hoger beroep gaat.

De zaak is niet goed onderzocht, vindt hij, zoals de vermeende rol van de CIE. Verder heeft een getuige twee personen met een zwaar voorwerp zien sjouwen bij de loods. ''Dit lijkt niet op waarheidsvinding. Er zitten zoveel losse eindjes aan deze zaak. Daar moet het Hof zich over buigen'', aldus de advocaat.