De NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 409.000 gulden verdiend met het transport van meer dan honderdduizend joden uit Nederland. Het bedrag zou nu een waarde hebben van 2,5 miljoen euro.

Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt dinsdagavond.

Voor elke rit stuurde het spoorbedrijf een factuur naar de nazi's, en als die niet op tijd betaalden volgde een aanmaning. In totaal stuurde de NS dertig rekeningen.

Het programma baseert zich op een document dat opgeslagen lag in het Nationaal Archief van Washington in de Verenigde Staten.

480 gulden

Het spoorbedrijf liet tijdens de oorlog 93 treinen naar Westerbork rijden. Van daaruit werd er naar de Duitse grens gereden, waar Duitse treinen het transport van de joden overnamen.

De Duitse bezetter betaalde voor het vervoer van honderd joden van Amsterdam Muiderpoort naar Assen 480 gulden. 

Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust, berekende op verzoek van Brandpunt hoeveel geld er door de NS in totaal is verdiend. Houwink ten Cate is op basis van bewaarde facturen uitgekomen op 409.000 gulden. Het bedrag zou nu een waarde hebben van 2,5 miljoen euro.

Spijt

De NS betuigde in 2005 voor het eerst spijt over haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de transporten van joden naar Duitsland.

Tot een financiële compensatie aan de nabestaanden van de Holocaustslachtoffers kwam het niet, aldus Brandpunt.

Frankrijk

Begin december werd bekend dat Frankrijk honderden mensen gaat compenseren die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Franse staatsspoorbedrijf SNCF werden gedeporteerd. 

SNCF vervoerde tijdens de oorlog zo'n 76.000 Franse joden naar concentratiekampen. 

Reactie

De NS heeft in een reactie laten weten zich "sterk verantwoordelijk te voelen voor de rol die het bedrijf in de oorlog heeft gespeeld".

In het verleden heeft de NS financieel bijgedragen aan de oprichting van verschillende oorlogsmonumenten. Het bedrijf zegt open te blijven staan voor gesprekken met nabestaanden.