Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat als het aan de directie ligt stoppen met haar-, verf- en handschriftonderzoek.

Dit staat in een voorgenomen plan van de directie voor bezuinigingen die het instituut moet doorvoeren, zegt een woordvoerster dinsdag.

Ze reageert hiermee op uitlatingen die SP-Tweede-Kamerlid Michiel van Nispen dinsdagochtend deed op NPO radio 1. De SP is bang dat de bezuinigingen op het NFI ten koste gaan van de opsporing van misdadigers.

Volgens Van Nispen gaan er ook meer opsporingstaken naar de politie "maar daar heeft de politie niet genoeg geld voor". Hij ergert zich er ook aan dat op alle afdelingen van het NFI bezuinigd wordt, behalve op de managers.

'Kerntaken overeind'

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) had de Tweede Kamer gemeld dat het NFI doelmatiger gaat werken, maar dat de kerntaken overeind blijven. Maar volgens Van Nispen blijkt nu toch dat het instituut gaat stoppen met enkele technieken waarvoor medewerkers jarenlang zijn opgeleid.

Volgens het NFI is het onderzoek waarmee het NFI wil stoppen tegenwoordig "van minder invloed" op forensisch onderzoek. Belangrijk zijn nu onder meer DNA-onderzoek, pathologie en digitale opsporing. Daarom wordt onder meer extra geïnvesteerd in digitale opsporing.