Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, is ziek. Het voor dinsdag geplande verhoor van Ros in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank op Schiphol is daarom geschrapt.

Het is nog onbekend wat Ros heeft.

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dinsdag dat Ros hoopt vrijdag wel aanwezig te kunnen zijn. In totaal zijn er vijf vijf dagen gereserveerd voor het verhoor van Ros.

Het hof drong aan op snelle duidelijkheid over de toestand van Ros. Donderdagmiddag moet duidelijk zijn of het verhoor vrijdag kan doorgaan.

Tweede kroongetuige

Het OM introduceerde Ros in september als tweede kroongetuige in het proces; Peter la S. is de andere. Ros werd zelf door de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel; hij fungeerde als schakel tussen opdrachtgever en uitvoerders.

In ruil voor zijn verklaringen heeft het OM Ros in hoger beroep een gehalveerde strafeis (vijftien jaar) toegezegd. Met zijn verklaringen hoopt het OM in het proces in hoger beroep vooral voldoende bewijs te kunnen verzamelen tegen veronderstelde opdrachtgevers van liquidaties, zoals verdachte Dino Soerel.

Tegen Dino S. was levenslang geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij. Dat gold ook voor de in december in Istanbul doodgeschoten verdachte Ali Agkün.

Afgelopen weekend werd een andere verdachte in Passage, Sjaak B., in een restaurant in Panama-Stad neergeschoten. Hij raakte ernstig gewond en ligt in kritieke toestand in een Panamees ziekenhuis.

Dit moet u weten om het Passageproces te kunnen volgen