De politie heeft een 38-jarige Rotterdammer in beeld in de zaak rond de moord op Els Borst. De man kwam op de radar van de politie door een DNA-match uit een andere zaak. Hij is nog niet formeel aangehouden in de zaak Borst.

Volg hier ons liveblog (gesloten).

Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag tijdens een persconferentie in Utrecht over de nieuwe ontwikkelingen in de zaak rond de dood van de oud-D66-politica.

De verdachte Rotterdammer zit sinds 12 januari in hechtenis vanwege de verdenking van moord dan wel doodslag op een vrouw uit Rotterdam op 10 januari 2015, zo meldt het OM. De DNA-match in de zaak van Borst kwam op 21 januari aan het licht bij het Nationaal Forensisch Instituut (NFI).

De politie probeert nu vast te stellen of de verdachte Rotterdammer inderdaad verantwoordelijk is voor de dood van Borst.

Bart van U.

De verdachte man is vermoedelijk Bart van U., die in januari is aangehouden voor de moord dan wel doodslag op zijn 43-jarige zus. De vrouw kwam door steekwonden om het leven. De Rotterdammer meldde zich enkele dagen later zelf bij de politie. 

De politie liet eerder weten dat ze er rekening mee hield dat Van U. verward was. Ook in het onderzoek naar de dood van Borst had de politie laten weten dat er specifiek werd uitgekeken naar een verwarde man die in de week voor haar dood 's ochtends vroeg bij Borst heeft aangebeld.

De politie heeft maandag huiszoekingen gedaan op een aantal locaties waar de verdachte heeft verbleven. Dat zei politiechef Willem Woelders maandag in een toelichting. ''We hopen dat we er sporen in deze zaak vinden.’’

Verder onderzoekt de politie waar de verdachte rond het tijdstip van de dood van Borst was en wat hij daarna heeft gedaan. ''We kijken waar hij allemaal is geweest, met wie hij contact heeft gehad en welke telefoons hij heeft gebruikt en wat voor sporen daaruit gehaald kunnen worden."

Omdat de verdachte in zogenoemde beperkingen zit en omdat de DNA-match nog 'zo vers is’, kunnen politie en justitie maandag verder nog geen mededelingen doen. Woelders laat nog wel weten dat de familie van Els Borst maandagmorgen is ingelicht over de nieuwe ontwikkelingen.

Bilthoven

Borst werd maandag 10 februari 2014 dood aangetroffen in de garage bij haar woning in Bilthoven. Onderzoek wees uit dat ze op zaterdagavond 8 februari moest zijn gestorven.

Borst (D66) was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Onder haar aanvoering werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan. Van huis uit was Borst arts.

Bekijk hier de persconferentie van maandagmiddag

Nabestaanden

De nabestaanden van Borst willen voorlopig geen reactie geven op de ontwikkelingen in het onderzoek naar de dood van hun geliefde.

"De familie vraagt u de nabestaanden rust en privacy te gunnen'', aldus een korte verklaring.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold hoopt dat de DNA-match een doorbraak is in de zaak. Hij laat dat in een reactie weten.

"Laat deze DNA-match de doorbraak zijn waar we steeds op hebben gewacht. En ik hoop vooral dat het de familie en andere dierbaren van Els helpt in het verwerken van het verdriet. Het gemis van Els zal blijven, maar dat de dader van deze gruwelijke moord mogelijk gepakt is, doet recht aan het gevoel van rechtvaardigheid dat bij heel veel mensen in Nederland leeft." 

"Mijn respect en waardering gaan uit naar de rechercheurs en politiemensen die met een niet-aflatende inzet steeds zijn blijven zoeken naar de oplossing."

Overzicht: Het politieonderzoek naar de dood van Els Borst 

Profiel: Borst was meer arts dan politica