Er zijn nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de dood van Els Borst (81). De politie en het het Openbaar Ministerie geven maandag om 16.30 uur een persconferentie. 

Dat meldt een woordvoerster van de politie maandag.

De persconferentie is in het hoofdkantoor van de politie in Utrecht. Volg de persconferentie middels het liveblog van NU.nl. In het liveblog vindt u ook een livestream van het persmoment. 

De oud-D66-politica werd maandag 10 februari dood aangetroffen in de garage bij haar woning in Bilthoven. Onderzoek wees uit dat ze op zaterdagavond 8 februari moest zijn gestorven.

Tip

Eind december werd duidelijk dat een tip, die via misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij de politie terecht kwam, mogelijk kan leiden tot een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Borst. 

Een psychiatrische patiënt die in een ggz-instelling verblijft, zou betrokken zijn bij de moord op de oud-minister.

Volgens De Vries kwam de tip via een 'geheimhouder', iemand die in zijn beroep een geheimhoudingsplicht heeft, zoals een arts, advocaat of psycholoog. De politie liet in een reactie weten nog geen doorbraak op korte termijn te verwachten.

Oktober

In oktober maakte de politie ook al bekend dat de moord op Borst mogelijk het werk van iemand met een psychische stoornis is.

De politie vroeg in oktober specifiek om contact met hulp- of zorgverleners, mantelzorgers of anderen die omgaan met mensen met een psychische stoornis. In de omgeving van Bilthoven zijn veel ggz-instellingen.

Die oproep leidde tot 150 tips, waaronder een aantal uit de hoek van hulpverleners. Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde met een vreemd verhaal.

Minister

Borst (D66) was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Onder haar aanvoering werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan. Van huis uit was Borst arts.

Volg de persconferentie middels ons liveblog

Profiel: Borst was meer arts dan politica