De gemeente Den Helder laat het 'explosievenhuis' van een overleden vrouw veilen. Met de opbrengst wil de stad de kosten verhalen van de ontruiming van de woning in de zomer van 2013.

Dat maakt de gemeente maandag bekend.

Bij een bouwinspectie werden destijds explosieven in de woning gevonden, waarna het huis centimeter voor centimeter werd uitgekamd. Daarbij stuitten experts op vuurwerk, munitie, onderdelen van wapens en chemicaliën.

Tijdens het dagenlange onderzoek werd de buurt afgezet en moesten omwonenden overdag hun huis uit. De operatie kostte de gemeente bijna 80.000 euro.

Beslag

Om het geld terug te krijgen, legde de gemeente een jaar geleden al beslag op de woning. De eigenaresse overleed afgelopen zomer. De strafzaak tegen de wapenverzamelaarster moest toen nog dienen. Zij was aangeklaagd wegens verboden wapenbezit en overtreding van de milieuwet.

Volgens de gemeente is de vrouw noch haar advocaat tijdig in beroep gegaan tegen het besluit de kosten op haar te verhalen. Dat maakt de weg nu vrij voor verkoop van de woning.

De veiling wordt 16 februari gehouden. Onderhandse biedingen zijn mogelijk tot zondag. De gemeente stelt als voorwaarde dat de koper het sterk verwaarloosde grachtenpand snel opknapt.