Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in de Valkenburgse sekszaak uit van tachtig mannen die mogelijk seks hebben gehad met een 16-jarig meisje in een hotel in Valkenburg.

Een woordvoerster van het OM zei dit maandag naar aanleiding van berichten in Limburgse media.

Zoals eerder bekend gemaakt gaat de politie bij vijftig mannen op bezoek, maar het onderzoek naar meer verdachten loopt nog.

De politie kwam de mannen op het spoor na een inval in een hotel in Valkenburg eind vorig jaar. Daarbij werd een man betrapt die seks had met het minderjarige meisje. Ook haar 21-jarige pooier werd bij die inval aangehouden.

Klantenlijst

Agenten vonden gebruikte condooms en een klantenlijst op de gsm van de 21-jarige verdachte. Aan de hand daarvan konden mannen worden getraceerd die mogelijk misbruik van het meisje hebben gemaakt.

De politie belt binnenkort bij de verdachten aan om hen te horen als getuige en verdachte. De mannen hangt een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar boven het hoofd. 

Het meisje werd sinds 8 oktober vermist. Een week later deed de politie de inval in het hotel in de Limburgse plaats. De pooier wordt er ook van verdacht het meisje onttrokken te hebben aan het ouderlijk gezag, aldus het OM eerder.

Vrijwillig

Volgens advocaat Arthur Vonken van de verdachte heeft het meisje aanvankelijk verklaard vrijwillig seks te hebben gehad. Vonken vermoedt dat zij onder druk van haar ouders op de eerdere verklaring is teruggekomen. Het kind zit volgens hem in een gesloten inrichting.

De verdachte kan volgens de raadsman geen uitbuiting van het meisje worden verweten. ''Het meisje had op eigen initiatief seks. Mijn cliënt ging mee naar het hotel om haar te beschermen'', aldus Vonken. ''Hij had een relatie met het meisje, hoewel haar minderjarigheid natuurlijk nadelig is voor mijn cliënt.''

Vonken betwijfelt of het OM de beschuldiging dat minstens vijftig mannen het meisje zouden hebben misbruikt, kan waarmaken. ''Er is DNA gevonden, maar dat moet vergeleken worden met de gegevens in de DNA-bank'', denkt Vonken. ''Ik kan uit het dossier niet opmaken dat dit gebeurd is.''

De zaak komt binnen drie maanden voor de rechter.