Dat hij veel van wapens weet, dat heeft Sjaak B. wel willen erkennen. Dat hij erin heeft gehandeld niet. Laat staan dat hij wapens heeft geleverd voor meerdere liquidaties die op de aanklacht van de diverse verdachten in het proces Passage prijken.

In Passage kwam B. er na een eis van vijftien jaar genadig af: de rechtbank legde hem 3,5 jaar op, wegens wapenbezit en wapenhandel.

Voor de wapenhandel en de wapenleveranties voor de moordaanslagen achtte de rechter het bewijs niet geleverd. Dat B. de man zou zijn achter een partij wapens die in 2003 in een villa in Vinkeveen werd ontdekt, verklaarde de rechtbank ook al niet bewezen.

Sjaak B. werd in 2007 voor de diverse verdenkingen in Passage opgepakt. In 2010 liet de rechtbank hem vrij, omdat hij zijn op te leggen straf al in voorarrest had uitgezeten.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) tekende ook in zijn zaak hoger beroep aan, maar de voor B. bedoelde stoel in de rechtszaal is al heel lang onbezet gebleven. Hij heeft zich er al tijden niet meer laten zien.

B. is al jaren een bekende van de politie. In 1995 kreeg hij acht jaar cel voor een schietpartij in een café in Badhoevedorp, waar B. opgroeide. Er viel toen één dode en één zwaargewonde.

Jesse R.

B. geldt als goede vriend van Jesse R., dé veronderstelde 'hitman' in het geheel van Passage. R. kreeg van de rechtbank levenslang.

Volgens Peter la S., een van de twee kroongetuigen in Passage, heeft B. een hele reeks afrekeningen op zijn naam. Deze verdenkingen zijn nooit hardgemaakt.

Zijn naam is ook genoemd als direct betrokkene bij de moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout, maar ook dit heeft niet tot enige concrete actie tegen B. geleid.

Dit moet u weten om het Passageproces te kunnen volgen