Tramlijn 5 van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB heeft vrijdagmiddag door de stad gereden met een dode passagier aan boord.

Dat bevestigt een woordvoerder van GVB maandag.

De trambestuurder zou door ooggetuigen er op gewezen zijn dat hij een overleden persoon vervoerde, desondanks reed de bestuurder volgens volgens De Telegraaf zeker twintig minuten door tot het eindpunt in Amstelveen.

De trambestuurder  heeft vermoedelijk een verkeerde inschatting gemaakt. De overleden man is volgens vervoersbedrijf GVB ten onrechte aangezien voor een slapende passagier, zo bleek maandag uit eerste onderzoek.

Het is strafbaar om iemand in een hulpeloze toestand achter te laten. Het slachtoffer is een 56-jarige man uit Amstelveen. Hij stierf volgens de politie een natuurlijke dood.

De politie is echter nog niet in gesprek met de bestuurder van de tram. "We praten nu met de GVB over wat er precies is gebeurd", aldus de woordvoerder van de politie. "Mocht er een strafrechtelijk onderzoek gestart worden dan zal de politie de bestuurder verhoren en eventueel ook beeldmateriaal uit de tram bekijken."

Volgens de krant stonden bij het eindpunt ambulancebroeders klaar, die via het alarmnummer geïnformeerd waren door andere reizigers. Toen bleek hulp echter al te laat. De woordvoerder van GVB wilde zich niet uitlaten over de beweringen van de geschokte passagiers over de starre houding van de bestuurder.

Onderzoek

''Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd", aldus de zegsman. 

Dat de trambestuurder op non-actief is gesteld, is standaardprocedure als er onderzoek plaatsvindt. "Zo iemand krijgt dan een tijdelijke rijontzegging", zegt de woordvoerder. Volgens de ooggetuigen zou de bestuurder hebben gezegd "ik weet het" toen hij werd gewezen op de dode passagier.