De politie heeft zondag in Groningen op een gewapende man geschoten die in de buurt van het Groninger Museum met twee grote vleesmessen liep te zwaaien.

De man probeerde in te steken op omstanders, aldus een politiewoordvoerder. Toen hij vervolgens door agenten werd aangesproken, sloeg hij op de vlucht.

Agenten gingen achter hem aan en losten eerst een waarschuwingsschot. Toen dat geen effect bleek te hebben, werd gericht op hem geschoten.

De man sprong vervolgens in het kanaal langs de Ubbo Emmiussingel, waar het Groninger Museum aan ligt. Toen de politie hem daar uit haalde, bleek hij te zijn overleden. Reanimatie mocht niet meer baten.

Vlak voordat hij in het kanaal sprong, zou de man mogelijk ook nog zichzelf hebben verwond met de vleesmessen.

Geen terreur

Volgens de politie is er geen enkele aanwijzing dat de daad van de man met terreur of jihadisme te maken heeft. Hij riep geen jihadistische kreten. Wel kwam de man verward over, zo meldt de politie op basis van een eerste onderzoek.

Het lichaam van de man lag zondagavond nog bij het museum waar sporenonderzoek wordt gedaan. In de loop van de avond wordt de man overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar sectie wordt verricht.

Video: Politie Groningen schiet op gewapende man

Doodsoorzaak

Het onderzoek moet onder meer uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. Volgens de politie staat, in tegenstelling tot wat eerder werd gemeld, nog niet officieel vast of de man door een politiekogel of door een andere oorzaak om het leven is gekomen.

Wie de man is, is nog niet bekend. Ook over zijn motief is nog niets bekend. De politie vraagt mensen die door de man zijn bedreigd, om zich te melden. Dat kan van belang zijn voor het onderzoek en eventuele slachtofferhulp.

De twee agenten die bij het schietincident waren betrokken, zijn opgevangen op het politiebureau. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak, zoals gebruikelijk bij vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met ernstig letsel of de dood tot gevolg.