Pierre Crom heeft de Zilveren Camera 2014 gewonnen en ontvangt daarmee een bedrag van 2500 euro. Crom krijgt de fotoprijs voor zijn fotoserie over de vliegramp met MH17.

De winnende foto van Crom toont de smeulende resten van het toestel van Malaysia Airlines.

Crom was net in Oekraïne aangekomen om de burgeroorlog te fotograferen toen hij hoorde over een neergestort vliegtuig. Samen met zijn chauffeur lokaliseerde hij de rampplek en kwam daar als eerste fotograaf aan.

''Fantastisch dat ik heb gewonnen'', reageerde Crom na afloop. ''Maar bedenk wel dat de ramp nog maar een halfjaar geleden is gebeurd en dat er nog veel vragen zijn over de toedracht."

"Voor de nabestaanden moet het nog als gisteren voelen dat ze hun dierbaren verloren'', aldus de Fransman, die al 25 jaar in Nederland woont en werkt.

Love Radio

De Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek is gewonnen door Love Radio (onder andere Eefje Blankevoort en Anoek Steketee) met een foto over het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda.

De Nationale Portretprijs is uitgereikt aan Gerard Wessel. Hij krijgt de prijs voor een portret van presentatrice en actrice Katja Römer-Schuurman.

Fotomuseum

De prijsuitreiking vond plaats in het Fotomuseum in Den Haag. De Zilveren Camera is voor de 62ste keer uitgereikt. De genomineerde en winnende foto’s zijn te zien van 24 januari tot en met 9 maart in het Fotomuseum in Den Haag.

In totaal werden bijna 5.400 beelden van 664 deelnemers ingestuurd. De belangrijkste nieuwsonderwerpen uit 2014 die werden ingezonden zijn de vliegtuigcrash met MH17, de gebeurtenissen in Oekraïne, de rouwceremonies in Nederland, de Zwarte Piet-discussie, het WK Voetbal en de Winterspelen in Sotsji.