De brand in het supportershome van Ajax in Amsterdam is aangestoken. Dat meldt de politie zaterdag na onderzoek.

In het pand in de buurt van de Amsterdam Arena was in de nacht van donderdag op vrijdag brand uitgebroken. Het gebouw in Amsterdam Zuidoost brandde volledig uit.

De supportersvereniging hield al rekening met brandstichting. De politie heeft zaterdag na technisch onderzoek geconcludeerd dat de brand inderdaad is aangestoken. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Het supportershome was al eerder doelwit van brandstichters. Tien jaar geleden brandde het ook uit, nadat er vuur was aangestoken. In april 2006 werden in de buurt van de Amsterdam Arena twee mannen gearresteerd voor een poging om het supportershome in brand te steken. Ook eind 2008 woedde er een brandje.

Klassieker

Zondag wordt de klassieker tegen Feyenoord gespeeld in Amsterdam. Vanwege de brand in het supportershome kondigde burgemeester Eberhart van der Laan al extra veiligheidsmaatregelen af.

Zijn woordvoerder benadrukte dat nog niet bekend is wie achter de brandstichting zit. ''We hopen dat iedereen het hoofd koel houdt. We houden rekening met een reactie van de Ajax-supporters in de vorm van spreekkoren.''

Ondertussen hebben duizenden supporters van beide clubs zaterdag van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun ploeg nog een keer aan te moedigen. Ze bezochten in de Amsterdam Arena en Rotterdamse Kuip de laatste training van hun ploeg.

De fans moedigden hun favorieten vocaal aan en staken veel vuurwerk af. Een spandoek in de Kuip zorgde voor nog al wat beroering in Amsterdam. Fans van Feyenoord lieten een groot doek zien met daarop de tekst: "Actie is reactie, LAFCA meets karma.'' Supporters van Ajax zeiden de tekst te zien als bevestiging dat supporters van Feyenoord het supportershome naast de Arena vrijdag in brand hebben gestoken.

Geen uitsupporters

Bij de wedstrijd zondag zijn zoals gebruikelijk geen Feyenoord-fans aanwezig. De wedstrijden tussen de twee clubs worden vanwege ongeregeldheden al sinds vijf seizoenen zonder supporters van de uitclub afgewerkt.

In september besloten beide gemeenten de termijn te verlengen. Directe aanleiding waren de incidenten in De Kuip rond de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle in april van dit jaar, toen Ajax-fans tweemaal vuurwerk op het veld gooiden.

Bekijk beelden van de brand: