De treinenloop is zaterdag in vrijwel het hele land weer geleidelijk opgestart, na de hele ochtend flinke hinder te hebben gehad van winters weer. Inmiddels rijden op vrijwel al lijnen weer treinen.

Volgens de NS duurt nog wel enige tijd voor de treindienst weer volgens het spoorboekje rijdt.

Alleen op het traject Den Dolder-Baam rijden volgens de NS nog bussen. Dit duurt de rest van de dag. 

Er lagen zaterdag ''dikke lagen ijs'' op de bovenleidingen, waardoor treinen geen stroom kregen en dus niet konden rijden. De treinen werden omstreeks 11.00 uur vanuit het westen weer opgestart.

Meer ijzel

De treinen hadden veel meer last van de winterse omstandigheden dan van tevoren was verwacht. Vrijdag was aangekondigd dat in het zuidoosten van het land de dienstregeling zou worden aangepast, maar zaterdag bleek ijzel in het hele land op het spoor toe te slaan.

De NS zegt de situatie niet te hebben onderschat. "Helaas is het weer grillig", zei een woordvoerster in het Radio 1 Journaal

In het hele land vielen zaterdag veel treinen uit. Van en naar Amsterdam, Alkmaar, Utrecht en Amersfoort reden helemaal geen treinen. 

Winterweer leidt tot problemen

De eerste sneeuw op de vroege morgen in de binnenstad van Leeuwarden, Eewal. © NU.nl/Dietrix van Lingen
In Schinveld loopt een hondje door de sneeuw. © NU.nl/Ria Gerards
Veel mensen zagen zaterdagochtend dikke vlokken vallen als ze uit het raam kijken. © NU.nl/Burry van den Brink
Krantenjongens moesten op veel plekken door de sneeuw ploeteren om de ochtendbladen te bezorgen. © ANP
Op de N2 ter hoogte van de oprit bij de Meerveldhovenseweg slipte zaterdagochtend rond 7.00 uur een auto van de weg. © NU.nl/Hans van Hamersveld
Rijkswaterstaat verstrooide in de ochtenduren meer dan 6 miljoen kilo zout op de Nederlandse wegen. © ANP
Volgens de VID waren de meeste ongelukken slibpartijen en eenzijdige aanrijdingen. © ANP
Ook fietsers ondervonden zaterdagochtend hinder van de sneeuw, zoals hier in Nijverdal. © ANP
Ook het noorden van Nederland was bedekt met een dikke laag sneeuw, zoals hier in het dorpje Tolbert. © NU.nl/Arjen ten Have
Gelderland had het langste last van de sneeuw en ijzel. Hier in Maasbommel lagen talloze centimeters sneeuw. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Niet alleen automobilisten, maar ook voetgangers ondervonden veel last van de sneeuw, zoals deze jongen in Zuid-Limburg. © NU.nl/Jan Middelveld
Sneeuw in Hoog Buurlo. Op veel plekken in Nederland viel zaterdag enkele centimeters sneeuw. © NU.nl/Sheltie
De huizen in Maasbommel zijn bedekt met een laagje sneeuw. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Een gaai zoekt naar eten in een vogelhuisje in Doetinchem. © NU.nl/Burry van den Brink

Code oranje

In het hele land gold zaterdagochtend tot 10.00 uur code oranje voor extreem weer. Het KNMI heeft de waarschuwing rond 12.00 uur ingetrokken voor alle provincies.

De alarmering code geel blijft wel in het hele land van kracht, omdat er nog sneeuwresten op de weg liggen. Hierdoor kan het nog verraderlijk glad zijn. Op de Waddeneilanden geldt geen weerswaarschuwing meer en naar verwachting wordt de waarschuwing in het westen in de loop van de middag ook ingetrokken.

In het oosten en het zuidoosten is in de middag nog ijzel of sneeuw mogelijk, in het westen zijn opklaringen en is het droog, aldus het KNMI. Vanmiddag wordt het in het hele land wisselend bewolkt en kunnen er vooral in de noordelijke helft van het land enkele buien vanaf zee binnendrijven. 

Het weerinstituut waarschuwt dat er zaterdagavond en komende nacht met name in het oosten nog kans is op gladheid door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.

Video: veel problemen door winters weer

Ongelukken

De gladheid heeft zaterdagochtend voor zo'n 150 slippartijen en aanrijdingen op de weg gezorgd. Met name in het noorden en westen zijn veel ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid door ijzel, meldt de Verkeersinformatiedienst VID

Op een paar korte files na, zijn er geen grote problemen meer met het wegverkeer, aldus de informatiedienst.

Sinds 4.00 uur kwamen bij de dienst bijna 150 meldingen binnen van ongelukken op de hoofdwegen. Dit varieerde van letsel tot blikschade, maar het ging vooral om eenzijdige ongelukken door slippartijen.

Om de gladheid te bestrijden heeft Rijkswaterstaat tot zaterdag 11.30 uur 9,7 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. Er wordt nog steeds gestrooid, zei een woordvoerster. Het preventief strooien begon vrijdagavond al, omdat er ijzel en sneeuw was voorspeld.

Actuele verkeerssituatie | Actuele spoorinformatieBekijk onze weerpagina

Stuur uw foto's van het weer in via NUfoto