Gladheid heeft zaterdagochtend al voor bijna honderd ongelukken op de weg gezorgd. In het hele land vallen veel treinen uit. Van en naar Amsterdam, Alkmaar, Utrecht en Amersfoort rijden helemaal geen treinen. 

In het hele land geldt nog altijd code oranje voor extreem weer. De ijzel trekt langzaam oostwaarts. In het westen gaat de ijzel in de ochtend over in regen, in het binnenland gaat deze over in sneeuw. 

De ijzel trekt langzaam oostwaarts. In het westen gaat de ijzel in de ochtend over in regen, in het binnenland gaat deze over in sneeuw. Vooral in het oosten kan het nog lang glad blijven, verwacht het KNMI.

Op veel plekken zijn de bovenleidingen bevroren, waardoor er geen treinen kunnen rijden, meldt NS. ''Er liggen dikke lagen ijs op de bovenleidingen, waardoor de trein geen stroom krijgt en dus überhaupt kan rijden'', legt een woordvoerster van Prorail uit.

Aanvankelijk verwachtte NS dat rond 9.00 uur weer treinen van en naar Utrecht en Alkmaar konden gaan rijden, maar de ijzel is veel erger dan verwacht. "Stel indien mogelijk uw reis uit," luidt het advies nu. Het is onbekend hoe lang de verstoringen nog zullen duren. 

In Amsterdam hadden ook trams last van de ijzel, maar de verstoringen zijn volgens de GVB voorbij.

Vanwege het winterweer werd vrijdagavond al gewaarschuwd dat er minder treinen zouden rijden zaterdagochtend in het zuidoosten van het land. Tussen Den Bosch en Sittard rijden twee in plaats van vier intercity's per uur, tussen Venlo en Eindhoven rijden geen intercity's en tussen Venlo en Deurne rijden alleen sprinters.

Winterweer leidt tot problemen

De eerste sneeuw op de vroege morgen in de binnenstad van Leeuwarden, Eewal. © NU.nl/Dietrix van Lingen
In Schinveld loopt een hondje door de sneeuw. © NU.nl/Ria Gerards
Veel mensen zagen zaterdagochtend dikke vlokken vallen als ze uit het raam kijken. © NU.nl/Burry van den Brink
Krantenjongens moesten op veel plekken door de sneeuw ploeteren om de ochtendbladen te bezorgen. © ANP
Op de N2 ter hoogte van de oprit bij de Meerveldhovenseweg slipte zaterdagochtend rond 7.00 uur een auto van de weg. © NU.nl/Hans van Hamersveld
Rijkswaterstaat verstrooide in de ochtenduren meer dan 6 miljoen kilo zout op de Nederlandse wegen. © ANP
Volgens de VID waren de meeste ongelukken slibpartijen en eenzijdige aanrijdingen. © ANP
Ook fietsers ondervonden zaterdagochtend hinder van de sneeuw, zoals hier in Nijverdal. © ANP
Ook het noorden van Nederland was bedekt met een dikke laag sneeuw, zoals hier in het dorpje Tolbert. © NU.nl/Arjen ten Have
Gelderland had het langste last van de sneeuw en ijzel. Hier in Maasbommel lagen talloze centimeters sneeuw. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Niet alleen automobilisten, maar ook voetgangers ondervonden veel last van de sneeuw, zoals deze jongen in Zuid-Limburg. © NU.nl/Jan Middelveld
Sneeuw in Hoog Buurlo. Op veel plekken in Nederland viel zaterdag enkele centimeters sneeuw. © NU.nl/Sheltie
De huizen in Maasbommel zijn bedekt met een laagje sneeuw. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Een gaai zoekt naar eten in een vogelhuisje in Doetinchem. © NU.nl/Burry van den Brink

Verkeer

Met name in het noorden en westen zijn veel ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid door ijzel, meldt de Verkeersinformatiedienst VID. Sinds 4.00 uur kwamen bij de dienst bijna honderd meldingen binnen van ongelukken op de hoofdwegen. Dit varieerde van letsel tot blikschade.

Rond 9.30 uur waren de omstandigheden in het westen flink verbeterd door de instraling van het wegdek door de zon. Ook in het midden van het land is het ergste achter de rug, maar de VID waarschuwt wel beducht te blijven op plekken die opeens glad zijn.

Op de A7 ter hoogte van Purmerend kwam een vrachtwagen dwars op de weg te staan. Eerder in de nacht gebeurde dat op de A59 bij Drunen ook met de spelersbus van NEC, meldde Omroep Brabant. Op de A2 richting Den Bosch schaarde een bus met aanhanger. Op de Lekbrug moesten vanwege de gladheid drie rijstroken worden afgesloten.

Video: veel problemen door winters weer

Snelheidsdekens

Door het hele land reden mensen zaterdagochtend stapvoets. Hierdoor stond op de site van de ANWB abusievelijk vele honderden kilometers file gemeld. Meetsystemen zien dat het verkeer traag rijdt en registreert dat als een file. Op veel plekken had Rijkswaterstaat ook 'snelheidsdekens' ingevoerd, gebieden waar het verkeer uit voorzorg langzamer moest gaan rijden.

Strooiwagens van Rijkswaterstaat zijn vrijdagavond al preventief de weg op gegaan. Daarbij werd met een hogere dosering zout gewerkt. Zaterdagochtend volgen de strooiwagens de buienlijn. "We strooien net zo lang als de buien zich voordoen", aldus een woordvoerder. Zout 'werkt' moeilijk op ijzel. Probleem is ook dat het zout niet goed wordt ingereden, omdat er zaterdagochtend vroeg betrekkelijk weinig verkeer op de weg is.

In totaal was er zaterdagochtend rond 8.00 uur al 6 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. Sommige wegen zijn sinds vrijdagavond vier keer gestrooid om ze begaanbaar te houden. 

Buitenland

Ook het buitenland kampt met de gevolgen van winterweer. in België werd vrijdag code oranje afgegeven vanwege de verwachte ijzel en sneeuw.

De luchthaven van Frankfurt am Main houdt voor zaterdag rekening met vertragingen en uitval van vluchten. Er worden meerdere centimeters sneeuw voorspeld.

Het vliegverkeer leek zaterdagochtend geen last van de koude te ondervinden.

Bekijk de actuele verkeerssituatie | Bekijk onze weerpagina

Stuur uw foto's van het weer in via NUfoto