Het onderzoek naar de hulpverlening aan het Rotterdamse gezin waar maandag een baby vermoedelijk door huiselijk geweld om het leven kwam, gaat maanden duren. 

Dat zegt verantwoordelijk jeugdzorgwethouder Hugo de Jonge van de gemeente Rotterdam vrijdag.

Het onderzoek wordt verricht door de jeugdconsul, die onder meer crisissituaties oplost in de hulpverlening aan jongeren en gezinnen. Een 25-jarige man, niet de biologische vader van de tien maanden oude baby, werd maandag aangehouden.

Het gezin was bekend bij de gemeentelijke hulpverleningsinstantie Bureau Frontlijn. Dat zou het Wijkteam Tarwewijk niet op de hoogte hebben gesteld van de situatie bij het gezin.

Dat blijkt uit een interne mail die de NOS in bezit heeft gekregen en ook is gezien door het ANP. Of Frontlijn in deze situatie het wijkteam had moeten inlichten, wordt onderzocht.

Wijkteams

In Rotterdam zijn sinds januari 42 wijkteams actief voor hulp- en ondersteuning aan jongeren en ouderen. De gemeente is daarmee verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De teams zijn mede opgezet om grote incidenten zoals nu bij dit te voorkomen.

De Jonge meldde de gemeenteraad donderdag dat het gezin niet bekend was bij voormalig bureau Jeugdzorg. Naar nu blijkt kwam wel de gemeentelijke organisatie Bureau Frontlijn over de vloer. Die kwam daar in verband met schuldhulpverlening.

Huisbezoeken

Bij Frontlijn leggen studenten huisbezoeken af aan probleemgezinnen. Ze coachen en trainen onder meer bewoners die in de problemen zitten. Uit onderzoek van de jeugdconsul in Rotterdam moet onder meer duidelijk worden of er niet nog meer hulpverlenende instanties bij het gezin betrokken waren en die signalen door hadden moeten geven. De Jonge kon daar vrijdag nog niets over zeggen.

Bureau Frontlijn wilde zelf niet reageren en verwees naar de gemeente.