Vrijdag wordt de eerste dag sinds 11 maart 2013 waarop de temperatuur in De Bilt onder het vriespunt blijft. Het is dus een officiële ijsdag.

Dat meldt weeronline.nl.

Eind 2014 en ook de gehele vorige winter kwam het niet tot een ijsdag in De Bilt. De laatste ijsdag viel twee winters geleden: op 11 maart 2013 bleef de temperatuur steken op -1,2 graden.

Overigens was de winter van 2012-2013 ook in januari behoorlijk koud. In de periode van 14 tot 25 januari waren er twaalf ijsdagen op rij, aldus weeronline.

Video: Eerste waaghalzen schaatsen op natuurijs

IJzel

Het KNMI waarschuwt dat een gebied met winterse neerslag in de nacht van vrijdag op zaterdag van west naar oost over het land trekt. Als gevolg van ijzel kan het oosten daardoor tot en met zaterdagochtend te maken hebben met gladheid. Het KNMI gaf eerder op vrijdag al code oranje af.

In de westelijke helft van het land verdwijnt de gladheid aan het begin van zaterdagochtend. In het oosten gaat de ijzel later in de nacht geleidelijk over in sneeuw. De sneeuw houdt enige tijd aan en vermoedelijk blijft het daardoor glad tot het einde van de ochtend.

Rijkswaterstaat is vrijdagavond druk met het strooien van zout op de wegen. Als het geijzeld heeft, komt er nog een strooironde.

Meer weerinformatie op NU.nl/weer