Twee Oeigoerse tolken die er door de geheime dienst AIVD onterecht van zijn beschuldigd informatie te hebben gelekt aan de Chinese overheid krijgen een schadevergoeding van de Staat. 

Dat heeft hun advocaat vrijdag bekendgemaakt.

De Oeigoeren werden op basis van een ambtsbericht van de AIVD in 2013 op non-actief gezet door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Later onderkende de AIVD de fout. De Oeigoeren zijn tevreden met het bedrag dat ze krijgen, aldus hun advocaat L. Hamer.

De tolken vertaalden vooral tijdens zittingen met Oeigoeren, een islamitische minderheid uit het westen van China. Ze liepen inkomsten mis, maar ze vonden dat ze ook recht hadden op een vergoeding omdat mensen ze hebben ''aangezien voor spionnen en verraders''.

Gediscrimineerd

De AIVD waarschuwde destijds dat China Oeigoeren in Nederland onder zware druk zet om informatie te leveren. Het volk is veel meer verwant met Turkse volken dan met Chinezen. Ze voelen zich in eigen land gediscrimineerd en streven naar meer autonomie. Een onbekend aantal Oeigoeren heeft de wijk naar Europa genomen.

Het is niet bekend of de informatie die de veiligheidsdienst over de tolken had onjuist was of te weinig om de waarschuwing op te baseren. ''Het voortschrijdend inzicht betekent dat het ambtsbericht niet verzonden had mogen worden'',heeft de AIVD alleen laten weten.