De 27-jarige Mohamed B. die verdacht wordt van voorbereiding van een aanslag op de politie, blijft drie maanden langer vastzitten. 

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten.

B. zegt zelf dat hij onschuldig is. Tijdens de zogeheten pro-formazitting wees zijn advocaat André Seebregts erop dat B. zich bepaald niet gedroeg als iemand met extremistische ideeën.

Hij rookte en hij dronk en praatte niet over het geloof. Dat stellen zijn schoonzus, bij wie hij woonde, en zijn Surinaamse ex-vriendin.

Video: Mohamed B. blijft langer vastzitten

Genoeg aanwijzingen

Maar het dagelijkse gedrag van B. zegt het Openbaar Ministerie (OM) niet zo veel. Het vindt dat er genoeg aanwijzingen zijn voor een serieuze verdenking. In een ambtsbericht van de AIVD stond dat B. probeerde aan een wapen te komen voor een aanslag op de politie.

In een schrift dat door de politie is gevonden, schreef B. ook een recept voor een bom en een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat (IS). Daaruit en uit andere teksten maakt het OM op dat hij ''bewondering'' had voor de terreurgroep.

In het schrift stond ook een brief aan het Nederlandse volk en de regering: ''Deze brief is van de volgelingen van de Islamitische Staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat (...) bij Allah dan zullen uw dagen zwart zijn.''

Doelen

Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad is niet duidelijk. Wel staat vast dat hij niet van de ene op de andere dag had kunnen toeslaan. De aanklaagster sprak donderdag van een ''begin van een planning''.

Het onderzoek naar B. is ondertussen nog in volle gang. Een tablet die bij hem is gevonden en chatgesprekken via Facebook worden nog geanalyseerd. De politie kwam in actie na informatie van de AIVD en arresteerde B. in oktober. Het is niet bekend op welke informatie de AIVD zich heeft gebaseerd.

Video: Uitspraak van de rechter

Facebook

Seebregts vermoedt dat de informatie uit chatgesprekken via Facebook komt. Die gesprekken neemt de advocaat niet helemaal serieus. ''Hij maakte ook meisjes allerlei dingen wijs.''

Zelf vergeleek de Marokkaan zich met het satirische tijdschrift Charlie Hebdo waar terroristen een bloedbad aanrichtten. ''Op schrijven staat geen straf of dood.''

De politie is in actie gekomen na het ambtsbericht van de AIVD en arresteerde B. in oktober. Inmiddels zit hij vast in Vught.