Ex-topvrouw Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis moet ruim 1,7 miljoen euro terugbetalen. 

Het gaat om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Erbudak werd in maart 2013 vanwege conflicten ontslagen. Volgens haar was het ontslag om valse redenen gegeven, waarop zij een procedure tegen het ziekenhuis aanspande. Zij eiste een schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro. Die vordering wijst de rechtbank af.

Slotervaart heeft aannemelijk gemaakt dat er al langer spanningen bestonden in de raad van bestuur en dat er nadat Erbudak in eerste instantie was geschorst ernstige zaken boven water waren gekomen die haar ontslag rechtvaardigen. 

Zo heeft zij ten onrechte aanzienlijke bedragen aan het ziekenhuis onttrokken ten gunste van haarzelf, haar vennootschappen en kinderen, aldus de rechtbank.

Investeringsmaatschappij

Erbudak heeft op eigen initiatief, zonder overleg met haar medebestuursleden en de aandeelhouder, onrechtmatig gehandeld door het Slotervaartziekenhuis 1 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Simed te laten betalen in verband met de aankoop van grond voor een hotel en resort in Turkije.

Ook de betalingen voor investeringen van een privéonderneming (Meromi Participaties ) met geld van het ziekenhuis oordeelt de rechtbank onrechtmatig.

De rechtbank acht ook bewezen dat zij met de creditcard van het ziekenhuis voor bijna 1,5 ton privéaankopen heeft gedaan en een ''aanzienlijk bedrag'' aan contanten uit de kluis van het ziekenhuis heeft gehaald, zonder dat daar een deugdelijke verantwoording tegenover staat.

Leugens

''Het is jammer dat met betrekking tot de onderwerpen die behandeld zijn, buiten de leugens en ontkenningen van mijn ex-collega-bestuurders Beijnen en Brandjes, verder niemand is gehoord. Wellicht dat de rechter in hoger beroep daar ruimte voor maakt'', aldus Erbudak in een reactie.

In een andere nog lopende procedure eist zij vernietiging van de aandelenemissie, waardoor voormalig eigenaar Delta de meerderheid van de aandelen in handen kreeg en het ziekenhuis kon verkopen aan zorgondernemer Loek Winter.

Erbudak stelt dat de aandelenuitgifte onrechtmatig was. Haar aandeel en dat van haar familie verwaterde daardoor tot minder dan 1 procent.