De eigenaar van het pand dat vorige week uitbrandde in Wateringen, moet opdraaien voor de schade. De gemeente Westland, waar Wateringen onder valt, heeft hem aansprakelijk gesteld.

Dat heeft burgemeester Sjaak van der Tak gemeld aan de gemeenteraad.

Bij de brand kwam asbest vrij dat in straten en tuinen neerkwam. Er kwamen ook geringe hoeveelheden asbest over de gemeentegrens in Den Haag terecht. 

Omdat er snel moest worden begonnen met de schoonmaak, heeft de gemeente een gespecialiseerd bedrijf aan het werk gezet. De rekening daarvan gaat dus naar de eigenaar van het uitgebrande pand.

De kosten van de sanering zullen de 1 miljoen euro ruim overschrijden, verwacht Van der Tak. Hij houdt er rekening mee dat de eigenaar niet het hele bedrag zal kunnen terugbetalen en dat dat gevolgen kan hebben voor de gemeentelijke begroting. Volgens Van der Tak is het hele gebied eind februari asbestvrij.

Hennepkwekerijen

De politie Haaglanden zegt niets te kunnen met berichten dat er hennepkwekerijen in de loods waren gevestigd. "Het is door forensisch onderzoek niet meer aan te tonen en dus is er geen bewijs dat daar strafbare feiten werden gepleegd", aldus een woordvoerder. "We zijn teleurgesteld dat mensen die nu zeggen dat er hennep werd gekweekt, dat niet eerder bij ons hebben gemeld". 

Een huurder van een van de bedrijven in het pand meldt dat bij de politie wel degelijk meldingen zijn gedaan over verdenkingen van een hennepplantage.

Omroep West meldde dinsdag dat huurders van het pand aangifte van nalatigheid zouden willen doen tegen de eigenaar. Hij zou van de hennepkwekerijen hebben geweten, maar er niets tegen hebben gedaan. Volgens de politie is er woensdag nog geen aangifte binnengekomen.