De ontmoeting tussen joden en moslims in Amsterdam heeft zoveel bezoekers getrokken, dat ze dinsdagavond nauwelijks in de zaal van de bibliotheek passen.

Enkele honderden mensen kwamen in de hoofdstad bijeen om stil te staan bij de terreurdaden in Parijs.

''Kennelijk voorzien we in een behoefte", verklaarde initiatiefnemer Lody van de Kamp van de vriendschapskring Salaam-Shalom de hoge opkomst.

Burgemeester Eberhard van der Laan leidde met een toespraak een minuut stilte in waarbij de bezoekers massaal vredestekens vormden met hun vingers. ''Er gaat geen dag voorbij zonder dat we denken aan Parijs", zei Van der Laan. ''De terreurdaden doen ons beseffen hoe kwetsbaar onze open samenleving is".

Van der Laan: ''Wij vechten ook, maar met het woord als hoogste wapen. Hoe verdeeld we ook zijn, we zijn allemaal in de eerste plaats Amsterdammer."

De burgemeester toonde diep respect voor de organisatie en de bezoekers die bijeen zijn gekomen om de dialoog aan te gaan. ''Om bruggen te bouwen", zei Van der Laan. ''Parijs laat ons niet los. We treuren mee met de nabestaanden. We zijn samen geschokt en boos."

Asscher

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) beschouwde de bijeenkomst als ''een ongelooflijk krachtig signaal van mensen die weigeren elkaar als vijand te zien''.

Asscher: ''Nederland blijft een land waar je mag geloven wat je wilt, een keppeltje mag dragen of een hoofddoek. De democratie kunnen we niet met alleen wapens verdedigen, daar hebben we woorden voor nodig en moed."

Hij riep zijn toehoorders op om kinderen weerbaar te maken. ''Tieners die niet geboren zijn met haat, maar die meegesleept zijn door de kinderlokkers van de jihad. We hebben de dure plicht hun daar tegen te beschermen. Onze opdracht is kinderen te leren zelf na te denken."

'Hartverwarmend'

De bijeenkomst begon met een Skypeverbinding zodat ook een rabbijn en een moskeebestuurder in Parijs konden zien dat Amsterdamse moslims en joden solidair met de Fransen zijn.

De rabbijn noemde ''hartverwarmend dat jullie hier bij elkaar zitten." Hij sprak de hoop uit dat het Amsterdamse initiatief navolging krijgt in andere Europese steden.