De brandweer heeft een vrouw maandagmiddag uit een benarde positie bevrijd, nadat ze zich vrijwillig liet gieten in een gipsblok voor een kunstproject op het Grotekerkplein in Rotterdam.

Dat laat de politie weten aan NU.nl.

De vrouw verkeerde in levensgevaar nadat ze vast kwam te zitten in het blok. "Het gips werd snel hard en dat bezorgde de vrouw veel pijn en ademhalingsproblemen", aldus een politiewoordvoerster. 

De brandweer heeft haar uiteindelijk moeten bevrijden. Dat ging met moeite, zegt een woordvoerder van de politie. Daarbij heeft de brandweer groot materieel moeten gebruiken. Rond 16.15 uur kon ze bevrijd worden.

De vijf personen die betrokken waren bij het kunstproject zijn aangehouden, waaronder de vrouw zelf, omdat ze het leven van een persoon in gevaar hebben gebracht. "Daarbij maakt het niet uit dat ze er zelf voor koos om zich te laten gieten in gips", legt de woordvoerder uit.

Boete

De kunstenaars zijn korte tijd verhoord over het kunstproject en maandagavond met een boete op zak weer vrijgelaten. Wat het idee achter het kunstproject was, is nog niet duidelijk.

De politie had geen goed woord over voor het project. ''Ze vond dat kunstzinnig om te doen, maar wij vinden dat onbegrijpelijk. Het is heel simpel, als wij niet waren gekomen was ze gestorven'', aldus de woordvoerster. De politie verweet het de groep bovendien dat de hulpdiensten nu niet beschikbaar waren voor andere zaken.

''We gaan kijken of we de kosten van het opruimen op haar kunnen verhalen.'' Of de kunstenares ook de kosten van haar eigen bevrijding moet betalen kon de politie niet zeggen. ''Dat is aan het OM.''