In Velsen-Noord kunnen mensen op 618 adressen weer gas gebruiken. Dat liet een woordvoerder van netwerkbeheerder Liander maandagavond weten.

Donderdag werden tijdens een boring een waterleiding en een gasleiding geraakt. Het water liep daarna gasleidingen in en verspreidde zich in die leidingen.

Na een nieuwe telling blijkt dat ruim 1100 huishoudens en gebouwen, waaronder een basisschool, sindsdien donderdag zonder gas zaten. De school is weer aangesloten.

Monteurs zijn druk bezig de getroffenen weer aan te sluiten op het gasnet. Daarvoor moeten kilometers gasleiding worden schoongemaakt. Inmiddels is vijf van de zes kilometer weer schoon. Liander zegt dat donderdag de klus klaar moet zijn en dat iedereen weer gas heeft.

In een ander deel van Velsen viel maandagochtend de stroom uit, maar deze storing staat los van het gasprobleem, aldus een woordvoerder.

Overbelasting

Liander had bewoners eerder gevraagd terughoudend te zijn met het gebruik van elektrische apparaten. Elektrische kachels veroorzaakten overbelasting van het netwerk.

Bewoners vroegen zich vervolgens af waarom de straatverlichting dan wel mocht branden. ''Deze heeft een eigen stroomvoorziening. Het stroomverbruik hiervan gaat niet ten koste van elektriciteit voor de bewoners", antwoordde de netbeheerder.