De schoonmaak van de gehavende gasleiding in Velsen vordert gestaag: zondagmiddag was twee van de zes kilometer getroffen hoofdgasleiding nagekeken. 

Dit heeft een zegsvrouw van netbeheerder Liander laten weten. Een basisschool is weer op het gasnet aangesloten, evenals een aantal huizen.

Daarvoor moet worden gecontroleerd of ook de aansluitleiding schoon is. Zaterdag hadden de eerste zestig huizen weer gas.

Later zondag wil Liander een nieuwe tussenstand gegeven. Donderdag kwamen duizend huishoudens zonder gas te zitten toen er een lek ontstond en water de gasleiding in liep.

Noodverordening

De burgemeester van Velsen heeft een noodverordening uitgevaardigd waarmee medewerkers van Liander toegang krijgen tot woningen waar niemand thuis is en het nodig is het huis te betreden. Dit gebeurt onder zorgvuldige begeleiding van de gemeente, politie en een slotenmaker voor het plaatsen van een nieuw slot, verzekert Liander.

Het bedrijf hamert erop dat dat pas gebeurt als bij herhaaldelijk bezoek niemand is aangetroffen, en alleen in huizen waar geen briefje op de deur hangt dat de gaskraan is gesloten.

Liander heeft zondagmiddag nogmaals opgeroepen elektrische apparaten zoveel mogelijk uit te zetten in het getroffen gebied. Liander vreest voor overbelasting van het elektriciteitsnet.