De Nederlands-Israëlietische Hoofdsynagoge (NIHS) heeft vrijdag extra maatregelen genomen bij Nederlandse synagoges, vanwege de anti-terreuractie in België.

Over de aard van de maatregelen worden geen mededelingen gedaan, aldus voorzitter van het bestuur Eron Wolf van de Joodse Gemeente Amsterdam.

De NIHS in Amsterdam beheert acht synagoges in Amsterdam en Amstelveen en een Joods Cultureel Centrum.

Eerder was al bekend dat de Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider vrijdag de deuren dicht houdt, omdat ook de joodse scholen in Antwerpen en Brussel vrijdag dicht blijven. De twee scholen van de Stichting Joodse Scholengemeenschap in Amsterdam blijven wel open.

Het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge in de Amsterdamse binnenstad blijven wel open. Een zegsman wilde niet zeggen of er extra beveiligingsmaatregelen zijn genomen.

Video: Joodse gemeenschap heeft beveiliging hard nodig

Amersfoort en Nijmegen

In Amersfoort zijn eveneens maatregelen getroffen. De synagoge is voorlopig gestopt met rondleidingen voor publiek. Ook zijn er extra beveiligingsmaatregelen genomen.

Dat is ook het geval bij de synagoge in Nijmegen. Omwonenden zien vaker dan normaal toezichthouders in en rond het monumentale gebouw. De politie heeft geen specifieke extra bewaking ingesteld, zegt een woordvoerder, maar is wel ''scherp op alles''.

''Met name op bepaalde momenten en dagen houden we de zaak goed in de gaten.'' De wijkagenten hebben de contacten met de Stichting Synagoge Nijmegen aangehaald. Deze stichting beheert ook de Joodse Begraafplaats in Nijmegen, die een rijksmonument is.

Orthodoxe school

Op de orthodox-joodse school Cheider in de Amsterdamse wijk Buitenveldert zitten ongeveer tweehonderd leerlingen die uit heel Nederland komen.

Opperrabijn Binyomin Jacobs zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de school bedreigd wordt, maar omdat de scholen in België ook dichtgaan, vindt hij het verstandig om de school gesloten te houden. "Het bestuur is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid."